POČINJE USKRŠNJI POST za pravoslavne vernike

17.03.2024

Veliki post je najvažniji posni period u toku godine. Njegov osnovni zadatak jeste da se vernici telesno i duhovno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog.

 Pravoslavni hrišćanski vernici 5. maja proslavljaju Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom. Tom prazniku prethodi veliki Uskršnji, Vaskršnji, odnosno Časni post. Uskršnji post ove godine traje od 18. marta do 4. maja.

Prva nedelja posta zove se Čista, druga je Pačista, treća je Krstopoklona, četvrta Sredoposna, peta Gluvna, šesta je Cvetna i sedma je Strasna ili Velika nedelja.

Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, ali i na dan Sv. Četrdesetorice mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti.

Svim ostalim danima posti se na vodi, a pogotovo sredom i petkom. Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo.

To isto važi za poslednju nedelju posta koju postimo na vodi, osim Veliki četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino.

Na Veliki petak se uzrdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do tri sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok na vodi.

Post predstavlja i uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obeležavanje i proslavu Vaskrsa .Vernici dane posta provode u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće.

Pozitivni efekte na ljudski organizam

Pored verskog značaja post ima pozitivne efekte na ljudski organizam, jer će se svakako desiti detoksikacija organizma u narednih 40 dana. S obzirom na to, da se u toku posta koriste isključivo namernice biljnog porekla koje sadrže mnogo proteina, vitamina i minerala, ali i celulose, post će imati veoma pozitivan efekat na telo i organizam.

Post ne podrazumeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, već uravnoteženu ishranu namernicama biljnog porekla.

Postiti možete i kad to ne predviđa verski kalendar. Naime, post ima i neverovatan pozitivan uticaj na zdravlje. Kada organizam posti, makar i sasvim kratko vreme, pokreću se takozvani geni za popravku tela, a to donosi dugoročne koristi.

U vreme posta mnogi nisu sigurni koja je hrana zaista posna i šta je dozvoljeno da se jede kada se posti na vodi, a šta kada se posti na ulju.

Voda: posna hrana koja nije spremana na ulju i koja ne sadrži ulje u sebi;
Ulje: to su posna jela koja mogu biti pripremljena na ulju ili ga mogu sadržati u sebi
Riba: posti se na ulju, ali su tog dana dozvoljeni riba i vino;
Beli mrs: jede se sva hrana osim mesa (dakle, i sir, mleko, jaja i sl.);
Suhojedenje: kada je ovo propisano, jedu se samo suv hleb i voda ili voće.

U današnje vreme i nije teško postiti budući da postoje mnogi proizvodi koji su posni, ali isto tako mora se obratiti pažnja na deklaraciju jer, iako se za mnoge namirnice misli da su posne, one to nisu jer sadrže sastojke životinjskog porekla.

Kalendar i pravila posta po danima 

 

NAJNOVIJE VESTI- NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Uskrs i Vaskrs: Datumi, običaji i farbanje jaja prirodnim bojama

 

Istorija Beča: Istorijski leksikon grada Beča na internetu

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava