Polovni automobili su popularniji u Austriji nego novi

24.02.2014

U Austriji, polovni automobili su sve više u trendu, dok je kupovina novih automobila najnižija od svih zemalja u Evropi.

Po podacima Statistik Austria, u januaru , primetan je rast novih vlasnika polovnih vozila za 4,7% u odnosu na prošlu godinu a čak 16,2% više nego u decembru 2013. godine. Austrijanci su takođe vodili računa da njihova „nova“ auta budu što povoljnija po pitanju goriva. U prošloj godini najviše su se kupovali automobili sa dizel motorima (+4,9%) dok se broj vozila na benzin povećao za samo 1,5%.

Skoro sve marke automobila su, zbog novog trenda na tržištu, bile tražene (Seat, BMW, Audi, Škoda, Mercedes, VW, Renault, Peugeot i Opel), jedino se kod vozila marke Ford primetio manji pad od 0,7%.
Za razliku od Austrije u ostalim zemljama Evrope prodaja novih automobila je u januaru 2014.-te znatno porasla. Čak 935.640 novih automobila je dobilo vlasnike što čini rast od 5,5% u odnosu na prošlu godinu. U Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Španiji kupovina novih vozila povećala se čak za 7%. Manje kupovine je bilo samo u pet zemalja EU a najmanja je bila u Austriji gde je zabeležen pad za 13,6%.

Povećanje poreza NoVA u martu 2014.

Stari sistem poreza na nova vozila (NoVa) je poskupeo od 16. Februara 2014. godine i važi ne samo za automobile već i za motore. Svi koji su kupili novo vozilo najkasnije do 16. februara mogu biti zadovoljni, jer je porez sada znatno veći.

Po novom zakonu NoVA se izračunava prema izduvavanju CO2-a iz vozila, tako da se sada od jedinice g/kg CO2 oduzima 90 i dele sa 5. Rezultat se zatim zaokružuje i čini, po novom zakonu, porez NoVa u procentima koji se dodaje na cenu novog automobila. To znači da će već ionako skupa vozila sa velikom potrošnjom goriva biti još skuplja. Budući kupci novih automobila imaće popust na NovU u iznosu od 400 evra a od 2016.- te, 300 evra.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava