Praznična rasveta i ove godine u Beču

10.11.2022

Predstavnici trgovaca i preduzetnika iz Beča odlučili su da će uprkos energetskoj krizi 18. novembra 2022. godine  upaliti praznična svetla.

Foto: pixabay

Zbog energetske krize mnogi gradovi u Evropi gašenjem svetla na javnim zgradama i ulicama žele postići uštedu energije. Tako je u glavnom gradu Austrije ove godine bila upitna popularna praznična rasveta koja krasi bečke trgovačke ulice i po kojoj je Beč na daleko poznat.

Predstavnici trgovaca i preduzetnika iz Beča odlučili su da će uprkos energetskoj krizi 18. novembra 2022. godine upaliti praznična svetla. Kako bi ipak smanjili potrošnju energiju u odnosu na prethodne godine u upotrebi će biti led lampice koje će potrošnju u ukupnom periodu osvetljenja znatno reducirati.

“Drago mi je što su udruženja trgovačkih ulica odlučila vratiti spektakularna božićna svetla u Beč. Posebno u ovim vremenima nam je potrebna pozitivna atmosfera, sjaj i toplina. Istovremeno je potrošnja energije dodatno smanjena kroz povećanu upotrebu led lampi i kraći period osvetljenja”, izjavio je predsednik Privredne komore Beča, Walter Ruck.

Predstavnici bečkih trgovaca u trgovačkim ulicama i zonama usaglasili su se oko toga da će praznična svetla mnogima dati osećaj sigurnosti u ovoj teškoj zimi. Smatraju da posebno uoči Božića u trgovačkim ulicama ne bi trebalo biti mračno. Svake godine praznična rasveta je važan faktor za turizam te daje dodatnu vrednost Beču kao turističkoj lokaciji.

Dok su trgovačke ulice krajem 2021. godine bile osvetljene oko 660 sati, ove godine vreme uključivanja će biti smanjeno na 364 sata što odgovara uštedi od skoro 45 odsto. Rasveta će biti upaljena od 18. novembra do 8. januara 2023. godine i to od 15 do 22 sata umesto do ponoći kao predhodnih godina.

Već pre otprilike deset godina počela je upotreba led lampica čime su se znatno smanjili troškovi električne energije. Praznična svetla će ove godine potrošiti samo oko 49.000 kWh što odgovara godišnjoj potrošnji 14 domaćinstava sa po četiri člana.

Zanimljivo je da prazničnu rasvetu u glavnom gradu Austrije ne plaćaju građani preko gradskog budžeta, već su za nju zaslužni pre svega trgovci i preduzetnici koji se svake godine organizuju i finansiraju uz podršku Privredne komore i Grada Beča.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Bečlije vole svoje božićne pijace i prazničnu atmosferu

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava