Privredna komora Beča: Noć raznolikosti i pet šarenih tura

11.11.2015

Privredna komora Beča: „Sledeća stanica je raznolikost“ čulo se 4. novembra u raskošnom ambijentu Bečke državne opere, na manifestaciji "Noć raznolikosti".

Privredna komora Beča je prošle godine organizovala prvu “Noć raznolikosti”. Ove godine taj šaroliki događaj je proširen za dve nove autobuske ture. Prilikom putovanja autobusom „Zemlji su potrebni novi muškarci“ putnici su imali prilike da se aktivno užive u situacije vezane za ovu temu, dok je autobus „Fina čula“ poveo svoje putnike na putovanje, na kojem su svim čulima mogli da dožive diverzitet, odnosno raznolikost.
„Raznolikost je od velikog značaja kako za društvo u celini, tako i za samu privredu“, kaže Davor Sertić, rukovodilac odeljenja za transport i saobraćaj u Privrednoj komori Beča. „I upravo je to ono, što smo mi u Noći raznolikosti hteli ne samo da pokažemo, već i svim našim čulima i da doživimo“. Ovim novim svojevrsnim formatom priredbi, Privredna komora Beča je sebi postavila zadatak da predstavi raznolikost Beča i da istovremeno skrene pažnju na temu diverziteta. „Broj preduzeća koja primenjuju diverzitet je u stalnom porastu, ali tu je ipak još uvek reč o pionirskom poslu“, kaže Sertić.

Šarolik vozni red

Skup je bio u raskošnom ambijentu Bečke državne opere – mestu muzičke i kulturne raznolikosti. A onda je u 18.30 sati pala komanda „Svi u autobuse“, nakon čega su upaljeni motori autobusa, koji su, popunjeni do poslednjeg mesta, krenuli na svoje različite ture u skladu sa ličnim željama putnika koji su mogli da se odluče za jednu od tema te večeri.

Nove ture i nove stanice

Jedan sasvim novi pristup temi diverziteta imala je tura pod nazivom „Fina čula“. Na bezbarijernom putovanju autobus se zaustavljao na stanicama kao što su Equalizent, Centar za kvalifikaciju gluvih osoba, Dijalog u mraku, gde nedostatak svetla postaje interesantna avantura, kao i apoteka Saint Charles sa svojom devizom „Etičko privređivanje sa moralnim proizvodima“.
I autobus „Zemlji su potrebni novi muškarci“ je predstavljao novost. Na tom putovanju su preispitivane tradicionalne predstave o polovima. Prilikom zaustavljanja, recimo, u Savetovalištu za muškarce, ukazivano je na nove perspektive u vezi sa temom „Rodna ravnopravnost“.
Posle toga putnici su svratili do frizerskog salona „minusplus“, gde su dovođeni u pitanje postojeći stereotipi. Sledeća stanica je bila agencija „bettertogether“. Ovde je predstavljen ugledni preduzetnik, porodični čovek i otac, koji je autentično i sa humorom pokazao kako na lak način mogu da se spoje deca i karijera.

Klasičari u novom ruhu

Ove godine nisu nedostajale ni omiljene ture autobusima iz prošle godine, ali su u svom redu vožnje imale i neke nove stanice. Tura „Kulturni krugovi“ je, tako na primer, bila sasvim u znaku bečke interkulturalnosti. Izleti su pomogli da se neposredno doživi raznolikost bečke kulture i vidi sva raznolikost glavnog grada Austrije.
„Autobus „Que(e)r-Vienna“ je poveo goste na putovanje koje nije vodilo „straight“ do cilja i tematizovao seksualnu orijentaciju u bečkoj privredi. Osim toga, cilj ovog putovanja je bio i da se rasvetle neka pitanja, pa je tako pokazano kako se mogu uskladiti život gej populacije sa privrednim procesima. „Inkluzivno putovanje“ je objedinilo bezbarijerne ponude sa umetnošću i preduzetništvom.
Saradnici Privredne komore Beča su pratili sve ove ture i oni su se nalazili gostima pri ruci kako za vreme vožnje, tako i prilikom zaustavljanja na različitim stanicama. Svaka pojedinačna destinacija je sadržavala različita programska iznenađenja i učesnici putovanja su mogli da zarone u svet raznolikosti. Raznolikost se mogla osetiti svim čulima i tom prilikom se moglo pokazati koliki je potencijal upravljanja različitostima (Diversityi Mangament), raznolike strukture zaposlenih i ophođenja uz uzajamno poštovanje.

 

Referat za diverzitet Privredne komore Beča

Pri Privrednoj komori Beča postoji od 2009. godine poseban Referat za diverzitet, čime je Komora pokazala da se uspešno zalaže za upravljanje različitostima i pozicionira se u ovoj oblasti kao zastupnik interesa sa mnogobrojnim servisnim ponudama. Tako se, na primer, savetuju preduzeća u vezi sa svim aspektima diverziteta, dodeljuje se nagrada „DiversCity Preis“ preduzećima koja unapređuju raznolikost, a inicijativom „Charta der Vielfalt“ se preduzimaju stalno novi koraci u pravcu otvorenosti i tolerancije.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava