Parkiranje u Beču – Tri zone: crvena, plava i zelena za parkiranje

23.02.2020

Pravila parkiranja i naplate nisu svuda ista u Beču , tako da to vozačima često stvara mnogo nejasnoća i problema. Najnoviji predlog Privredne komore Beča, možda može rešiti trenutne probleme.

BILD zu OTS - Walter Ruck, President der Wirtschaftskammer Wien Fotograf:Florian Wieser Fotocredit: WK Wien

U Beču, kao i mnogim drugim austrijskim gradovima, postoje takozvane “Kurzparkzonen”, zone za kratkotrajno parkiranje uz naplatu. To su delovi ulica ili opština u kojima je po pravilu radnim danima i subotom preko dana parkiranje vremenski ograničeno. Na ovim mestima vozilo se može parkirati najduže od 1,5 do tri sata. To važi za najveći broj bečkih opština, a izuzetak su opštine 13., 21., 22. i 23., mada se i tamo razmišlja o uvođenju ove mere.

Ali, pravila parkiranja i naplate nisu svuda ista, tako da to vozačima stvara mnogo nejasnoća i problema, a rezultat u ne malom broju slučajeva su kazne, zakačene ispod brisača na vetrobranskom staklu.

Beč podeljen na tri zone parkiranja

Privredna komora Beča je pokrenula inicijativu da se u Beču uvede jedinstven sistem parkiranja, tako što bi se čitava teritorija Beča, dakle i tamo, gde sada nema ograničavanja u pogledu parkiranja, uvele tri zone parkiranja. Centralna opština, 1. becirk, bi bio jedna zasebna zona obeležena crvenom bojom. Opštine unutar Girtla (Gürtel), dakle od 2. do 9. i 20. becirka, bi bili plava, a opštine izvan Girtla (Gürtel) pa sve do gradske granice – zelena zona, koju bi činili becirkovi 10 do 19, kao i 21 do 23.

BILD zu OTS – Parkzonenmodell der WK Wien Fotocredit: WKW

Za sve tri zone ograničeno parkiranje uz naplatu bi bez izuzetka važilo od ponedeljka do petka od 9:00 do 20:00 časova i subotom od 9:00 do 12:00 sati, a maksimalna dužina parkiranja na jednom mestu – 2 sata.

Razlika bi bila samo u ceni parkiranja. Najskuplje parkiranje bi bilo u samom centru (crvenoj zoni), jeftinije u plavoj, a najjeftinije u zelenoj zoni.

Stanovnici opština bi imali pravo na nalepnicu za parkiranje sa kojom bi svoj auto mogli da parkiraju ne samo u svojoj, nego i u susednim opštinama u svojoj zoni. To konkretno znači da bi neko ko stanuje u 6. bečkom becirku, svoj auto mogao da parkira i u 5. i u  7. becirku.

Tri zone parkiranja u Beču , za sada su samo predlog Privredne komore, a da li će se i realizovati saznaćemo uskoro.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Parkiranje u Beču: Više se ne šalje svima obaveštenje o isteku Parkpickerl-a

Privredna komora Beča na novoj adresi u Pratersternu

Grad Beč pomaže malim preduzećima sa 3,8 miliona evra

Parking mesta u 1. i 8. bečkom becirku su sporna i još nema rešenja

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava