Beč: Da li prodavnice treba da rade i nedeljom?

04.03.2015

Prodavnice u Beču ne rade nedeljom, ali se sve česće zagovara ideja da trgovine ipak rade i nedeljom.

Sindikat pokreće anketu o spornoj temi koja se odnosi na rad prodavnica u Beču  i nedeljom. Ukupno će biti anketirano oko 38.000 zaposlenih radnika u trgovini. Ovih dana oni će u svom poštanskom sandučetu naći i odgovarajući dopis sindikata.

U dopisu zaposleni u trgovini će biti zamoljeni da daju odgovor na samo jedno jednostavno pitanje: „Da li vi lično želite da radite nedeljom?“. Rezultat ispitivanja raspoloženja zaposlenih u trgovini, koje se obavlja u saradnji sa institutom za ispitivanje javnog mnjenja, IFES, biće poznat krajem marta. Odgovori se mogu poslati do 13. marta 2015. Učestvovati mogu svi zaposleni u Beču koji rade u trgovini.

I Privredna komora je prošle godine anketirala svoje članove, odnosno bečke firme na ovu istu temu. Anketa, koju je inicirao predsednik komore Beča, Valter Ruk pokazala je da je 72% onih koji su odgovorili i bili za uspostavljanje turističke zone u Beču. Sindikat zamera, što  je u anketi učestvovalo samo 16% firmi, a da pojam turističke zone nije jasno definisan.

Predstojeće pribavljanje mišljenja zaposlenih u trgovini treba da predstavlja osnovu za pregovore sa Privrednom komorom. „Mi ne želimo da izbegavamo razgovore“, kažu u sindikatu i dodaju, da se ipak mora ozbiljno uzeti u obzir šta misle oni koji bi neposredno bili pogođeni ovom merom. Sindikat sumnja da će oni glasati za rad nedeljom.

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava