Trgovine u Beču: Da li će prodavnice raditi i nedeljom?

03.07.2019

Zakon o radu u Austriji zabranjuje rad nedeljom, a dozvoljeno je samo određenim branšama, kao što je gastronomija, ili trgovinama na određenim mestima.

(c) pixabay

Pred najjaču turističku sezonu, još jednom se diskutuje o otvaranju prodavnica nedeljom u centra Beča. Prema rečima zaduženih za ovu temu u Privrednoj komori i udruženju velikih trgovačkih kompanija, otvaranje prodavnica i nedeljom znači više radnih mesta i više prometa.

Bečki ministar za privredu i finansije, Peter Hanke (SPÖ) je spreman za postizanje dogovora.
Prošle godine, udruženje velikih trgovačkih kompanija je zahtevalo od tadašnje  ÖVP-FPÖ koalicije, dodatno produženje radnog vremena prodavnica. Na primer 76 sati, u trgovinama u prehrambenom lancu, može dovesti do radnog vremena od 7 do 20 časova radnim danima,  i  subotom do 18 časova.

Jedinstvena regulacija turističkih zona širom Austrije

U 2008. godini radno vreme je produženo sa 66 na 72 sata. U svim pokrajinama, osim u Beču, već postoje mogućnosti za ograničeno nedeljno otvaranje u područjima sa velikim brojem turista. Potpredsednik privredne grane i nadzorni odbornik u REVE-International, Frank Hensel, predlaže da turističke zone imaju jedinstvenu regulativu u celoj Austriji. U ovom trenutku, propisi su  različiti u svakoj austrijskoj pokrajini.
Hensel želi da se gradu Beču omogući otvaranje prodavnica u centru grada i nedeljom, što je pre moguće.

Turisti su “potpuno razočarani”  pred zatvorenim radnjama nedeljom.

Peter Hanke (SPÖ) je bio spreman da razgovara o turističkim zonama, međutim, on je pojasnio da će rešenje biti moguće samo u dogovoru sa ostalim partnerima.

Još uvek postoji neslaganje: na primer, Privredna komora Austrije (WKÖ) već godinama predlaže radno vreme i nedeljom,  u turističkoj zoni u centru Beča. Produženje radnog vremena je do sada uvek odbacila većina vlasnika radnji, kažu u Privrednoj komori Austrije. U prošlosti, sindikat se u više navrata borio protiv produženja radnog vremena i otvaranja prodavnica nedeljom.

 

Fleksibilnije radno vreme za prodavce

Predsednik privredne grane za trgovinu, Rainer Will sada predlaže da se individualno, nekim  preduzetnicima omogući fleksibilno radno vreme. U Italiji, na primer, modni butici mogu biti otvoreni nedeljom. Takođe, zbog konkurencije sa on-line prodavnicama, mora se doći do nekog rešenja tj. produžetka radnog vremena i u nedelju.

Sve je počelo 2014. godine, predlogom bečkog direktora turizma, Norberta Kettlera, da se za vreme održavanja Evrovizije u Beču dozvoli trgovinama da budu otvorene i nedeljom, zbog toga što se u Beču tada očekivao veliki broj turista.

Priliku su iskoristili predstavnici poslodavaca plasirajući ideju da se olakšaju uslovi za rad nedeljom i trajno dozvoli trgovinama u užem centru Beča da rade nedeljom.

Rad nedeljom je u Beču dozvoljen samo određenim branšama, kao što je gastronomija, ili prodavnicama na određenim mestima, kao što su železničke stanice.

U Beču su osim pojedenih „dežurnih“ supermarketa „Billa“ na Praterstern-u i Franz-Josefs-Bahnhof-u, sve ostale prodavnice zatvorene.

Parndorf: Mega šoping nadomak Beča

Beč: Prodavnice će raditi i nedeljom?

Čuvari javne čistoće u Beču: Za bačeni pikavac 50€!

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava