Nova radna mesta za vozače u Bečkim linijama pod posebnim uslovima

27.12.2018

Nova radna mesta za vozače u Bečkim linijama, po posebnim uslovima, je pilot projekat koji bi trebalo da startuje od februara meseca.

Zahvaljujući odlično organizovanom javnom prevozu mnogi stanovnici Beča se odlučuju da umesto auta za odlazak na posao ili obavljanje poslova u gradu koriste tramvaj, autobus ili podzemnu železnicu. Bečke linije prevezu godišnje gotovo jednu milijardu putnika.

Neki od tih putnika su, vozeći se udobno sredstvima javnog prevoza, došli na ideju da bi možda i sami hteli da upravljaju tim vozilima. Naravno da je ta želja i realna i Bečke linije imaju stalni konkurs za primanje novih vozača. Ali ih još uvek nema nedovoljno. I pored dobrih plata, rad u smenama je za mnoge razlog da se ne odlučuju baš najradije za taj posao.

 

Posao i sa skraćenim radnim vremenom od najmanje 12 sati

Bečke linije žele da ovaj posao učine još atraktivnijim i nude mogućnost rada i sa skraćenim radnim vremenom od najmanje 12 sati nedeljno u tri vožnje. Izrađen je pilot projekat koji bi trebalo da startuje  od februara meseca. Kandidati moraju biti stariji od 21 godinu. Posedovanje uobičajene vozačke dozvole nije neophodno. Obuku preuzimaju Bečke linije. Osim obuke u vožnji,  planirani su i kursevi pozvanje tehnike  i funkcionisanja vozila, kursevi prve pomoći kao i treninzi za psihološko reagovanje vozača u određenim kriznim situacijama sa putnicima.

 

Interesantno i za mlade roditelje i studente

Novi vozači treba priskoče u pomoć redovnim vozačima u jutarnjim i večernjim špicevima, kao i za vreme velikih manifestacija. U slučaju velikih manifestacija kao i bolovanja stalnih vozača, vozači na određeno vreme mogu da se angažuju i na više od 12 sati nedeljno.

Alexandra Reinagl, direktorka Bečkih linija,  smatra da je ovakav model pogodan pre svega za mlade roditelje sa malom decom  jer je fleksibilan tako da se mogu lakše spojiti posao i porodica. Sigurno da bi ovaj posao sa skraćenim radnim vremenom bio interesantan i za studente.

Angažovanje novih vozača je za sada predviđeno za podzemnu železnicu, a po potrebi bi moglo da se proširi i na radna mesta za vozače autobusa i tramvaja.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava