Koncertna arena: Beč uskoro dobija novu mega koncertnu dvoranu u 3. becirku

10.02.2019

Koncertna arena u 3. bezirku jedan je od najvećih projekata Bečkog holdinga u novijoj prošlosti i moći će da primi 20.000 posetilaca.

Copyright: GOLIF/Dieter Brasch

Beč bi  u dogledno vreme, za nekoliko godina, trebalo da dobije novu višenamensku halu za kulturno-zabavne i sportske priredbe.

Nova dvorana biće izgrađena u staroj industrijskoj zoni „Neu Marx“ u 3. bečkom becirku, u neposrednoj blizini trenutno najpoznatije koncertne hale u ovom delu Beča, Marx-Halle, u kojoj će se 9. marta 2019. godine održati koncert Zdravka Čolića. 

Nova lokacija za koncertnu arenu je prilikom odabira najpogodnije lokacije osvojila najviše bodova. Od predloženih 10 lokacija Neu Max je osvojio osvojio 268 od 300 bodova. Neki od najvažnijih kriterijuma prilikom odluke su bili dobra prometna povezanost, troškovi izgradnje, ekološki aspekt  i drugo.

Za gradnju i opremanje arene se planiraju troškovi u visini od najviše 250 miliona evra i u njoj će se održavati priredbe u ukupno 130 dana godišnje, na koje bi trebalo da dođe oko 1 milion posetilaca. Kad bude gotova predstavljaće jednu od tri top lokacije tog tipa u Evropi.

Sadašnja koncertna dvorana „Wiener Stadthalle“ sa kapacitetom od oko 16.000 gledalaca je izgrađena još 1958. godine, tako da je Grad Beč odlučio da nađe zamenu za „staru damu“, koja ima, dakle, već preko 6 decenija  i koja je najveća dvorana tog tipa ne samo u Beču, već i u čitavoj Austriji. Što se tiče „Wiener Stadthalle“ u 15. becirku,  ona neće biti srušena, već će se sanirati i dalje koristiti za alternativne kulturno-zabavne i sportske priredbe, moći će da je koriste i sportski klubovi, a tu se pre svega misli na rukomet i odbojku. Za troškove saniranja Grad Beč planira sredstva u visini od oko 50 miliona evra.

Radovi na izgradnji hale bi trebalo da počnu 2021. godine, tri godine kasnije bi nova hala za  maksimalno 20.000 posetilaca trebalo da bude svečano otvorena. U prilog nove lokacije govori i činjenica da je taj deo grada veoma dobro saobraćajno povezan (U3, prigradska železnica, autobuske i tramvajske linije).

Gradnja arene jedan je od najvećih projekata Bečkog holdinga u novijoj prošlosti, a za potrebe ovog mega projekta Grad Beč je osnovao i novu firmu, WH Arena Projektentwicklung GmbH.

Peter Hanke, bečki ministar za privredu i finasije na najavnoj konferenciji za medije istakao je da će Beč izgradnjom ove arene dobiti jednu od najvećih event lokacija u Europi, čime će se revitalizovati ovaj deo grada, a Neu Marx će postati centar kulture, zabave i novih tehnologija.

Vremeplov: 

Oni koji već dugi niz godina žive u Beču možda će se prisetiti da se u ovoj gradskoj četvrti  nekada bile brojne klanice gde je radio veliki broj naših zemljaka i gde su se naši ljudi snabdevali mesom  kada su preko vikenda planirali da se negde uz Dunav druže sa svojim zemljacima.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava