Radnici u Austriji: Glasajte sa radnom dozvolom bez obzira na državljanstvo

25.03.2019

Radnici u Austriji imaju priliku da glasaju na izborima za Radničku komoru. Na izborima može učestvovati svako ko ima radnu dozvolu u Austriji bez obzira da li poseduje austrijsko državljanstvo ili ne!

(c) Facebook AK Wien

Radnička komora je jedinstveno telo koje je zakonski zastupnik zaposlenih u Austriji, koje zajedno sa sindikatima može uticati na uslove rada i na zaštitu potrošača.

Radnička komora preko svojih tela aktivno učestvuje u izradi i promenama Zakona o radu, pruža pravnu i savetodavnu pomoć zaposlenima, dodatno obrazovanje i različite oblike obuke za različite poslove, kao i istraživanje u oblasti socijalno-političkih tema i njihov uticaj na položaj zaposlenih.

 

Izbori u Beču: Glasati mogu svi sa radnom dozvolom bez obzira da li poseduje austrijsko državljanstvo ili ne!

U Beču su u toku izbori za članove skupštine Radničke komore. Do 2. aprila članovi radničke komore, odnosno radnici u Austriji, imaju mogućnost da daju svoj glas za neku od ukupno 13 lista koliko ih se nalazi na glasačkom listiću. Pravo glasa imaju 730.000 radnika i radnica u glavnom gradu Austrije.

Pravo glasa imaju sva ona lica koja su bila u radnom odnosu na dan 03.12.2018. bila članovi radničke komore. Za razliku od drugih izbora u Austriji, recimo za austrijski Parlament, preduslov za učešće na ovim izborima nije posedovanje austrijskog državljanstva. Dakle, svi zaposleni kojima se od plate odbija članarina za Radničku komoru imaju automatski pravo glasa.

Glasati treba u prvom redu u samom u preduzeću kojem su radnici zaposleni, i ta mogućnost postoji za više od polovine članova komore. Ako ta mogućnost iz nekog razloga ne postoji – onda je glasanje moguće na jednom od 11 opštih biračkih mesta ili pismenim putem. Onaj ko je zatražio i dobio glasački listić pismenim putem, može putem pošte da glasa odmah, koverat sa glasačkim listićem mora da se pošalje najkasnije do 2. aprila.

Na ovim izborima se ne biraju direktno pojedinci, već grupe, odnosno frakcije, kako se to zvanično zove. Na glasačkim listićima se nalazi ukupno 13 frakcija sa imenima njihovih kandidata, a glasači imaju mogućnost da svojim glasom utiču i  na to kakvu će politiku njihovo predstavništvo voditi u buduće i u njihovo ime.

Ove godine pravo glasa ima 730.000 lica, odnosno 50.000 više nego 2014. godine.

Na prethodnim izborima većinu je sa 58,73% osvojila frakcija  socijalističkih sindikalaca, FSG,  ispred Frakcije hrišćanskih sindikalaca, FCG, sa 10,34%, Slobodarskih zaposlenika, FA, sa 9,03%, dok se za listu  AUGE/UG izjasnilo 7,93% glasača.

Radnička komora je zvaničan glas preko 3,6 miliona zaposlenih u Austriji, a o tome za šta će se ona zalagati, a time i sam politički kurs komore u narednih pet godina, odlučuju i sami glasači na izborima. Zato je svakako važno da radnici u Austriji,  sa pravom glasa, uzmu učešće u ovom procesu.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava