Penzija u Austriji: Povećanje zakonske granice za starosnu penziju

22.03.2018

Austrijska ministarka za socijalna pitanja, Beate Hartingeer-Klein (FPÖ), isključuje mogućnost povećanja granice za starosnu penziju sa sadašnjih 65 godina života do 2023. godine zato što to, kako kaže, „nije zapisano u programu vlade“.

Savezna ministarka za socijalna pitanja, Beate Hartinger-Klein, isključila je mogućnost povećanje zakonske granice za starosnu penziju u tekućem vladinom mandatu sa sadašnjih 65 godina života. Trenutno, kako je pojasnila, nije planirano povećanje na 67 godina, kao što je to slučaj, recimo u Nemačkoj.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se u vladin program unesu i neke nove stvari ministarka Hartinger Klein je odgovorila da bi to u principu bilo moguće, ali da ima puno drugih reformi i projekata, tako da nema potrebe da se otvaraju nova „gradilišta“.

Za penzije su obezbeđena finansijska sredstva. Ali ipak je neophodno da se izradi koncept kako da se primanja penzionera osiguraju i u buduće. U tom smislu će nadležne službe morati da porade na novim modelima kako bi se došlo do zadovoljavajućih rešenja. Upitana da li bi sadašnja granica od 65 godina mogla jednostavno da ostane i dalje, ministarka je rekla: „Sve je moguće“.

 

Moguće su i prevremene starosne penzije

Većina žena ima mogućnost da najkasnije sa 60 godina života ide u punu starosnu penziju. Ima i prevremenih starosnih penzije, na primer u slučaju dugog radnog staža. Za muškarce postoji mogućnost da sa već i sa navršenih 62 godine života, uz odgovarajući staž, idu u prevremenu starosnu penziju, i to u okviru takozvane koridor-penzije. Za žene će ova vrsta penzije biti moguća tek od 2028. godine. Pre toga za njih postoji mogućnost da  i pre navršene 62. godine života idu ili u starosnu penziju ili u prevremenu starosnu penziju. Muškarci koji su radili teške poslove takođe mogu u odgovarajuću prevremenu starosnu penziju.

 

Granica za starosnu penziju za žene će se od 2024. godine postepeno ujednačavati sa granicom za muškarce

Savezni ustavni zakon  iz 1992. godine reguliše postepeno ujednačavanje različitih granica za muškarce i žene u pogledu sticanja prava na starosnu penziju. Sadašnja granica za sticanje prava na starosnu penziju za žene od 60 godina života će se od 1.1.2024 (pa sve do 2033. godine – dakle za šest meseci godišnje) uvećavati da bi se izjednačila sa starosnom granicom za muškarce u visini od 65 godina. To znači da će za žene rođene posle 2.12.1963. godine već početi da važi pravilo o povećanju granice za starosne penzije.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava