Radnička komora podseća: Otkazni rok 6 nedelja za sve!

18.01.2018

Ova vest je posebno važna za zaposlene na mininalno radno vreme, od kojih su mnogi u trgovini. Pazite, dakle, ako dobijete (ili dajete) otkaz na svoja prava!

1. januara 2018. godine stupila je na snagu prva mera u pravcu izjednačavanja radno-pravnog statusa službenika/nameštenika (Angestellte) i radnika (Arbeiter) u oblasti radnog prava. Promene su donesene u Parlamentu pred izbore, u septembru 2017. i treba da se realizuju postepeno tokom narednih par godina.

“Kündigungsfrist” ili otkazni rok je vreme između izrečenog otkaza od strane poslodavca i trenutka stvarnog prestanka radnog odnosa. Od sada, dakle, za sve zaposlene sa statusom “Angestellte” nema kraćeg otkaznog roka od 6 nedelja! Do sada to nije bio slučaj s onima koji su radili na skraćeno radno vreme (npr. do 8 sati nedeljno, ako je za branšu uobičajeno 40 sati). Za takve zaposlene je otkazni rok do kraja prošle godine iznosio samo 14 dana. To znači da osobe koji imaju “najkraće radno vreme” (Mindestbeschäftigte) od sada kao i ostali prilikom otkaza imaju još mesec i po dana pravo na platu. Ovom merom je pogođen veliki broj zaposlenih na primer u trgovini.

Šta ako se poslodavac ne pridržava otkaznog roka?

U slučaju nepridržavanja termina i rokova za davanje otkaza zaposleni imaju pravo na odštetu. “Kündigungsentschädigung” podrazumeva isplatu zarade koja bi nastala do korektnog termina za otkaz od šest nedelja posle izricanja otkaza. Zato niko od pogođenih ne bi trebalo olako da pristane na sporazumni raskid radnog odnosa (“einvernehmliche Lösung”).

Ali i sami zaposleni od sada moraju da se pridržavaju dužeg termina za davanje otkaza koji mora da iznosi najmanje mesec dana. Oni koji to ne učine gube pravo na navčanu nadoknadu za neiskorišćeni godišnji odmor.

Pažnja: Pravo na obeštećenje u slučaju prevremenog otkaza imate samo ako ga zatražite u roku od 6 meseci. U slučaju da imate bilo kakvih problema, obratite se – kao i uvek – Radničkoj komori!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava