WAFF finansira školovanje sa 1.000 evra po osobi za IT zanimanja

22.01.2020

Zanimanja u informacionoj tehnologiji ili IT branši sve su traženija, a Grad Beč obrazuje odgovarajuće kadrove, zajedno sa WAFF-om i AMS-om.

(c) pixabay

Informaciona tehnologija – IT spada u oblasti sa najbržim rastom poslednjih godina. Samo u naredne tri godine biće  11.000 stručnjaka, informatičara. Zato i glavni grad Austrije, zajedno sa institucijama koje on finansira, preduzima potrebne mere kako bi se na vreme obrazovali odgovarajući kadrovi, neophodno potrebni za dalji tehnološki razvoj.

U tom smislu i Bečki fond za podsticanje profesionalnog usavršavanja zaposlenih (WAFF), na bazi svog uspešnog modela „Jobs mit Ausbildung“ i Zavod za tržište rada (AMS) su pokrenuli pilot projekat kako bi se osobe koje su trenutno bez zaposlenja osposobila za rad u IT zanimanjima.

 

WAFF dotira školovanje sa 1.000 evra po osobi

Do kraja 2020. godine u ponudi će biti 3 kursa za oko 70 osoba. Zainteresovani se mogu prijaviti kod WAFF-a, a osnovni preduslov je ili matura, izučen zanat, završena stručna škola ili odgovarajuća kvalifikacija iz inostranstva. Takođe je neophodno da kandidat ima dobra znanja iz nemačkog, engleskog i matematike.

Donja starosna granica je 20 godina. Izbor odgovarajućih kandidata obaviće se u više faza i u neposrednom dogovoru sa desetak već zainteresovanih firmi, u kojima bi se vršila praktična obuka. Kandidati koji budu primljeni i pozitivno završe obuku dobiće stalan posao.

U oblasti razvoja aplikacija – Coding obuka traje 12 meseci. Teorija se uči u jednom od Coding-instituta, a praksa u trajanju od sedam meseci se obavlja u jednoj od firmi koje učestvuju u projektu.

Godinu dana kasnije postoji mogućnost polaganja završnog ispita zanatske škole za zvanje „Applikationsentwicklung – Coding“ (ranije „Informationstechnologie – Informatik“), takođe uz podršku WAFF-a.
WAFF finansira troškove kvalifikacije sa 1.000 evra po učesniku, dok AMS preuzima troškove života za vreme obuke.

Inače, model „Job mit Ausbildung“ sadrži specijalne ponude za nova zanimanja i nezaposlene stanovnike Beča, a sam Grad Beč će 2020. godine investirati ukupno 2 miliona evra kako bi 1.500 lica, koja su u potrazi za poslom, mogla da steknu odgovarajuće kvalifikacije, a time i dobiju siguran posao.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Tražena zanimanja za 2020. godinu   

Šansa za posao: Tražena zanimanja u Austriji u 2020. godini

Zanimanja u gradskoj upravi: Grad Beč obrazuje učenike u privredi

Bečki javni prevoz postavio neverovatan rekord

Beč će 2027. godine postati grad sa 2 miliona stanovnika

Posao u Beču za starije osobe u projektu Joboffensive 50plus

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava