Ramazan: Počeo je post i sveti mesec za islamske vernike

06.05.2019

Ramazan za islamske vernike nije samo post i uzdržavanje od jela i pića, već i oplemenjivanje ljudskih osobina, isticanje moralnih vrlina i vrednosti i solidarnost sa drugim ljudima.

U ponedeljak 6. maja 2019. godine počeo je sveti mesec za vernike islamske veroispovesti , odnosno prvi dan ramazana, koji će kao i obično uneti posebnu atmosferu u domove vernika.

Ove godine Ramazan ima 29 dana i završava se 4. juna, a za dva meseca kasnije u nedelju, 11. avgusta 2019. godine uslediće i hadžijski Kurban bajram ili praznik žrtve.ilam 

Post je obaveza za svakog “punoletnog i zdravog muslimana i muslimanke” i podrazumeva da se od zore do zalaska sunca uzdržavaju od konzumiranja bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), seksualnih odnosa i pušenje duvana. Post nije samo uzdržavanje od jela i pića, već  i oplemenjivanje ljudskih karaktera i osobina, kao i isticanje moralnih vrlina i vrednosti i solidarnost sa drugim ljudima. Nisu poželjni  laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Ako se nešto ipak pojede ili popije u toku dana, to ne kvari post, ali pod uslovom da vernik prestane čim je uvideo propust.
Posle obavljenog iftara, večernjeg obroka koji se uzima u prvi sumrak, neposredno posle zalaska sunca, vernici odlaze na ramazansku molitvu u najbližu džamiju.

Deo ramazanske tradicije su pitaljke ili ramazanke, posebne lepinje koje pekari prave samo tokom Ramazana i peku ih tokom celog dana ili noći da budu tople.

Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomera svake godine za deset dana.

Bajram se obično čestita rečima “Bajram šerif mubarek olsun” (Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen) , a odgovara se “Allah razi olsun”( Neka je Allah zadovoljan).

Svim vernicima koji slave, želimo da ovaj veliki praznik donese zdravlje, radost i porodičnu sreću.

Da li ste znali?

Islamska zajednica u Austriji slavi 107 godina priznavanja islama kao ravnopravne verske zajednice u Austriji. Nakon priključenja BiH Austro-Ugarskoj monarhiji, 15. jula 1912.  na snagu je  stupio i Zakon o islamu. Volja “cara i kralja” je bila da svi njegovi podanici imaju ista prava i obaveze, bez obzira na veroispovest.

Austrijski parlament je 2015. godine usvojio  novu verziju Zakona o islamu iz 1912. godine, koji s jedne strane predviđa zabranu finansiranja iz inostranstva, ali s druge strane donosi i povoljnosti za muslimane u Austriji.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE VIŠE: 

Austrija: Parlament usvojio novi Zakon o islamu

Austrija: Parlament usvojio novi Zakon o islamu

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava