Kurban bajram: Islamski vernici slave 4 dana

20.07.2021

Islamski vernici danas počinju četvorodnevnu proslavu jednog od dva svoja najveća praznika - hadžijski Kurban bajram ili praznik žrtve.

U prisustvu velikog broja vernika jutros je u džamijama širom sveta klanjan bajram-namaz čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram.

Muslimani dočekuju praznik u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabahski namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajramski namaz. Sledi čestitanje, pa odlazak na groblja najmilijih te se potom vraćaju u svoje domove u kojima se pripremaju za žrtvovanje kurbana po pravilima šerijata. Obično se klanjem žrtvuju ovan, ovca, jagnje, koza, jarac ili krava, dok se u pojedinim delovima sveta žrtvuje i kamila.

Običaj je da se meso od kurbana deli sirotinji, komšijama i rodbini. Kurbansko meso daje se i pripadnicima druge vere.

Roditelji  daruju svoju decu, a deca rodbine i ona iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze čestitajući, dobivaju novčane poklone. Običaj je da se domovi i okućnica posebno očiste, dok se vernici svečano oblače. Posete bližnjima su obavezan i sastavni deo bajramskih praznika.

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u Meki, u Saudijskoj Arabiji, najvećem islamskom svetilištu.

Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu finansirati troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje porodice.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban bajram je dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama.

Praznik se zove Kurban bajram jer se tada prinosi žrtva – kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu. Prinošenje žrtve značajan je deo hadža.

Biblijska i kuranska priča o žrtvi  su slične, ali u Bibliji đavo iskušava Avrama da li će da žrtvuje sina Isaka, a u Kuranu iskušava Ibrahima da li će žrtvovati sina Ismaila. Predanje se završava tako što Alah zamenjuje Ismaila žrtvenom životinjom poslatom iz raja.

Povodom  Kurban-bajrama vernicima se čestita tradicionalnom  čestitkom – “Bajram Šerif Mubarek Olsun” ( ”Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen”).

 

Pročitajte još i ovo:
Katolički Svi sveti i pravoslavne zadušnice – sličnosti i razlike

Pravoslavni Božić – Hristos se rodi!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava