Beč: Poskupljuje korišćenje bazena i biblioteka

10.12.2017

Cene za članarine bečkih biblioteka i ulaznice za bazene će porasti prvi put posle više godina zbog inflacije i poreza.

Veće za obrazovanje grada Beča usvojilo je nove, više cene za korišćenje gradskih biblioteka i bazena. Poskupljenja nisu drastična, a i dalje važe veliki popusti za osobe lošijeg materijalnog stanja, kao i za najmlađe.

Cena za 5 sati korišćenja gradskih bazena od početka iduće godine povećaće se za 40 centi sa sadašnjih 5,50 na 5,90 evra. Ulaznica za kupanje na letnjim bazenima koja važi samo posle podne (od 13 časova) sa 4,30 raste na 4,60 evra. Korisnici mesečnih karata ubuduće će morati da plate 29,50 umesto sadašnja 22 evra. Cena karte za 6 meseci iznosiće 123,90 (sada je 115,50), a za celu godinu 212,40 (umesto 198 evra). Načelnik Magistratskog odeljenja 44 koje je nadležno za javna kupališta, Hubert Teubenbacher, povećanje cena obrazlaže potrebom njihovog prilagođavanja na stopu inflacije, kao i povećanjem poreza na promet sa 10 na 13 posto. Uvodi se i nova karta koja će važiti od 16 časova do zatvaranja i plaćaće se 3,50 evra.

Popusti će se i dalje odobravati odraslima koji primaju socijalnu pomoć, hendikepiranim osobama, vojnicima i “civilnjacima”, učenicima, redovnim studentima, šegrtima i penzionerima.

Skuplja članarina za bibilioteke, ali su od sada uračunati svi mediji

Od  1. januara 2018. korisnici bečkih gradskih biblioteka godišnje će umesto dosadašnjih 24 evra za članarinu morati da izdvoje 30 evra, dok će cena za siromašnije građane Beča sa sadašnjih izuzetno povoljnjih 3,80 porasti na 9 evra godišnje. Jednodnevna članarina će ubuduće koštati 4 (sada je 3,80) evra.

Uprava javnih biblioteka naglašava da je u novu cenu, za razliku od prethodnih godina, uključeno i iznajmljivanje  CD-Romova, DVD-ova i igrica za konzolu, čije se korišćenje do sada posebno plaćalo. Korišćenje biblioteke za škole, obdaništa, kao i za decu i omladinu do navršene 18. godine i dalje ostaje besplatno.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava