Škole u Beču: Upis đaka prvaka – rok do 24. januara!

13.01.2020

Vaš đak-prvak na jesen polazi u školu? Rok za upis u osnovne škole (Volksschule) u Beču traje do 24. janura. Šta je sve potrebno i kako protiče upis?

(c) wien.gv.at

Roditelji dece koja će najkasnije 31. avgusta 2020. navršiti 6 godina (vreme početka školske obaveze u Austriji), već su dobili odgovarajuće saopštenje/poziv Gradskog školskog saveta za upis u osnovne škole Beču, zajedno sa svim informacijama o potrebnim dokumentima i formularom za prijavu deteta za poslepodnevni boravak (Hort).

Na zakazani termin roditelji treba obavezno da povedu i budućeg đaka-prvaka i da ponesu sledeće dokumente:
– izvod iz knjige rođenih/rodni list (Geburtsurkunde)
– prijavu boravka (Meldezettel)
– pasoš ili dokaz o državljanstvu (Reisepass, Staatsbürgerschaftsnachweis)
– detetov E–Card
– pismo sa pozivom za upis (Brief des Stadtschulrates)
– krštenicu (Taufschein) ako je imate

 

Kako se prilikom upisa utvrđuje “zrelost” za posećivanje osnovne škole u Beču ?

U okviru upisa se proverava i zrelost deteta za posećivanje škole (Schulreife). Za procenu zrelosti između ostalog je važna socijalna, emocionalna, kongnitivna, jezička i motorička spremnost deteta za polazak u školu. U okviru nekoliko “stanica za igru” proveravaju se i zapisuju navedene sposobnosti. Značajnu ulogu u tom smislu ima znanje nemačkog jezika (bogatstvo rečnika i način izražavanja) i razumevanje postavljenih zadataka. Važni su takođe i društveno ponašanje, spretnost i sposobnost za koncentrisanje. Prilikom testiranja za osnovne škole u Beču kroz igru škola može da ustanovi  da li je dete u stanju da prati redovnu nastavu ili je škola opterećenje za dete.

Pošto dete može i da se zbuni ili uplaši, za ukupnu ocenu zrelosti veliku važnost ima i “Kindergarten-Portfolio” koji deca koja su posećivala obdanište tamo dobijaju. Roditelji čija su deca do sada išla u vrtić trebalo bi, dakle, obavezno da ponesu na upis i taj Portfolio u kojem je opisano napredovanje u razvoju budućeg prvaka tokom vremena provedenom u obdaništu.

Rezultat provere se odmah saopštava roditeljima i sa njima se razgovara o mogućnostima, odnosno procesu pripreme za školu. Ukoliko dete još uvek nije dovoljno zrelo, onda tokom prve godine u školi dobija dodatnu podršku ili u tzv. predškolskom odeljenju (Vorschulklasse) ili u okviru redovnog razreda (Klassenverband). U takvim slučajevima je u prvom planu podsticanje i dalji razvoj jezičkih sposobnosti i znanja nemačkog, ali se u skladu s potrebama može raditi i o individualnim ponudama za učenje.

Školska godina 2019/20 u Austriji donela je i neke nove propise za učenike osnovnih škola. 

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

Dete vam još nije dovoljno “staro” za školu?

Deca koja u periodu od 1. septembra i 1. marta naredne godine pune šest godina života, moguće je da roditelji zatraže  prevremni upis. O tome da li će dete biti primljeno, iako je mlađe, odlučuje se na osnovu “zrelosti” i procene škole da li će to predstavljati preveliko opterećenje za dete i roditelje.

Za  prvi stepen osnovne škole (1. i 2. razred) đaci imaju 3 godine vremena. To znači da se deci koja još nisu dovoljno pripremljena za savladavanje školske svakodnevice, daje vreme koje im je potrebno ili pohađanjem predškolskog razreda ili ponavljanjem 1. ili 2. razreda. Moguće je, međutim, i da posebno zrela deca napreduju “preko reda”, odnosno da im se na osnovu odluke Nastavničkog veća odobri preskakanje jednog razreda osnovne škole u Beču.

 

Upisivanje u prvi razred osnovne škole u Beču traje od 13. do 24. januara 2020. godine i moguće je svakog radnog dana (od ponedeljka do petka) između 8:00 i 12:00 časova, a utorkom još i dodatno između 14:00 i 17:00 časova. Potrebno je unapred u željenoj školi telefonom zakazati termin, a dodatne informacije u vezi upisa u škole u Beču pročitajte na  zvaničnoj internet stranici grada Beča.

 

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Početak školske godine: Bečke škole spremno dočekale oko 240.000 učenika

 

Beč: Finansijska podrška za letnji odmor

 

Praznici u Austriji: Ovo su najvažniji datumi u školskoj godini 2019/20

Beč: Besplatna pomoć u učenju – “Förderung 2.0“

Auto sedište za decu: Samo 4 od 18 automobila imaju mesta za više sedišta

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava