Prijavite se i vi za prolećno čišćenje Beča

06.03.2020

U toku masovne akcije prolećnog čišćenja u Beču, čiste se javne površine grada, kao što su parkovi, trotoari i igrališta. 

(c) MA48/UNIQUE

Masovna akcija prolećnog čišćenja grada, u Beču se sprovodi već 15 godina. Osim što ima za cilj da se poveća ekološka osveštenost Bečlija, prolećna akcija čišćenja je zabavna manifestacija, jer u njoj učestvuju Bečlije svih generacija. Dugi niz godina se prijavljuju  vrtići, škole, udruženja građana, firme, ali i pojedinci.

Ovogodišnja masovna akcija čišćenja Beča održaće se od 20. aprila do 3. maja 2020. godine, a prošle godine je u akciji učestvovalo 23.000 učesnika i sakupljeno je oko 44 tone otpada.

Od 2006. godine, kada je počela ova akcija, oko 200.000 volontera skupilo je 360 tona otpada, zapremine 3.700 kubnih metara.

U toku akcije se čiste javne površine u Beču, kao što su parkovi, trotoari i igrališta. I ove godine je svakome ostavljeno na volju gde će, kada će i s kim očistiti delove grada: da li sa komšijama, sa prijateljima, sa kolegama, u udruženju, u školi ili u vrtiću.

Čišćenje se sprovodi sa volonterima i  bečkim magistratom  za upravljanje otpadomv”MA 48″. Osim zakazanih datuma na koji se samo možete prijaviti, takođe možete zakazati i sopsvtvenu akciju čišćenja grada.

U akciji prolećnog čišćenja Beča, koja je za dobrobit čitavog grada, učestvovala je i redakcija Dijaspora TV. Tom prilikom je snimljena reportaža koja je emitovana u sklopu emisije „Dijaspora uživo“, na OKTO TV i TV Pink Plus.

 

MA 48 obezbeđuje opremu i odnosi smeće

Nadležno Magistratsko odeljenje – MA 48 pomaže učesnicima u akciji tako što obezbeđuje prsluke, radne rukavice i kape, kao i  kese za smeće. MA 48 se brine i za odnošenje i propisno  odlaganje prikupljenog otpada.

Cilj ove već tradicionalne akcije je podrška uličnim čistačima u Beču i podizanje svesti o javnom prostoru koji pripada svima.

Akcija treba biti zabavna ali i da prikaže kao izgleda grad posle uklanjanja smeća poput cigareta i drugih sitnica sa zelenih površina i iz grmlja.  Beč je jedan od najčišćih gradova u Evropi, a za to nisu zaslužne samo gradske vlasti, nego i građani.

Informacije o akciji možete dobiti putem besplatnog  broja telefona  0800/20 32 48 od 8:00 do 15:00 sati ili na zvaničnoj internet stranici Grada Beča. 

Inače, bečki „Waste Watchers“ već više od deset godina brinu o tome da Beč bude čist. Kazne za prekršioce i one koji su nemarni za čistoću u Beču,  iznose 50 evra na licu mesta, a može doći i do prijave za kršenje javnog reda.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

NOVO: Kazna za pogrešno bacanje otpada – bilo namerno ili ne

Bacanje smeća u Beču: Novi žuti kontejner i novi način odvajanja otpada

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava