Restorani u Beču: Unapred plaćanje računa u bečkim restoranima

22.03.2019

Da li biste i vi pristali da prvo platite večeru, a da tek onda dođete u restoran i konzumirate ono što ste platili?

U boljim restoranima u svetskim metropolama i  turističkim centrima je već postala poznata pojava, da prvo platite, a da tek onda dođete u restoran i konzumirate ono što ste platili.

Ako rezervišete sto za večeru, a ne dođete, restoran će vam sa računa skinuti određeni iznos novca. To je tako u Londonu, tako je i u Njujorku, a od nedavno se ta praksa odomaćuje i u Beču.

Ako gost ne otkaže rezervisanu večeru u  nekom boljem restoranu u Njujorku koji je uglavnom pun i tako mu onemogući da sto proda nekome drugome, on tom restoranu nanosi štetu od stotinak i više  dolara. Zato je uvedeno  naplaćivanje kaucije za rezervaciju! Dakle, ako želite da rezervišete sto u nekom njujorškom restoranu s Mišlenovim zvezdicama morate dati broj kreditne kartice s koje će Vam, ne pojavite li se, skinuti stotinak ili dvesta dolara.

 

Avansno naplaćivanje računa i u Beču

Restorani su se odlučili na ovaj potez zato što je neblagovremeno otkazivanje rezervacije postala uobičajena pojava, zbog koje ugostitelji gube mnogo od prihoda. I restorani u Beču sve više  odlučuje za avansno plaćanje i prilikom rezervacije traži od gosta podatke sa kreditne kartice, kako bi, u slučaju da se gost ne pojavi, ili rezervaciju otkaže u poslednjem trenutku, naplatili barem jedan deo planiranih prihoda.

Tako, recimo, jedan restoran u 4. bečkom becirku od oktobra prošle godine gostima koji se ne pojave ili otkažu u poslednjem trenutku, skidaju sa računa 30 evra po osobi. Od tada, kako kažu ugostitelji, imali su samo jedno otkazivanje u poslednjem trenutku.  I to nije jedinstven slučaj.

Restorani u Beču, oko 200 ugostiteljskih objekata, i to ne samo onih vrhunskih, prešlo je na sistem avansnog plaćanja. Pre svega u starom gradskom jezgru, ali sve više i u restoranima na rubu grada kuda ljudi odlaze uglavnom porodično na ručak. Posebno problematično je to, naravno, za restorane na dobrom glasu, ali sa malim brojem stolova.

 

Pravno je to moguće

Pravno je to moguće, ukoliko ugostitelj prilikom primanja rezervacije, telefonom ili mejlom, gostu skrene pažnju na mogućnost da mu se posredstvom kreditne kartice naplati određeni iznos.  Neki ugostitelji na dan, za kada su mesta rezervisana, telefonom se javljaju gostima i proveravaju da li rezervacija i dalje važi, pa ako i za vreme tog razgovora gost otkaže rezervaciju, ugostitelj još uvek ima vremena da sto iznajmi drugim gostima.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Istorija bečke šnicle i najbolji recept

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava