Stari rimski grad Carnuntum na pola sata vožnje od Beča

01.11.2018

Carnuntum se nalazi u Donjoj Austriji na oko pola sata od Beča u pravcu Mađarske i prava je turistička atrakcija gde možete doživeti stil života starih Rimljana.

Stari Rimski grad Carnuntum je arheološko nalazište u blizini Petronella u Donjoj Austriji, koje je pretvoreno u pravu turističku atrakciju. Lokacija koja je rekonstrukcijom ponovo oživela rimski grad Carnuntum kako je on nekada izgledao, davne 1700. godine, posećuje veliki broj turista i prava je atrakcija za one koji uživo žele da dožive način života u starom Rimu.

Istorijski zapisi govore da je grad dobio značajniju ulogu kada su tri Rimska imperatora Hadrijan, Marko Aurelije i Septimus Severius odlučili da prošire uticaj hrišćanstva na severnu provinciju Rimskog carstva.

(c) LBI ArchPro

Nekad je ovde pisana istorija sveta: car Marko Aurelije bio je stacioniran u Carnuntumu, kao i Septimije Sever, koji je ovde izabran za cara.
Iako se sadašnji ostaci grada  nalaze na oko pola sata od Beča u pravcu Mađarske, njegovi ostaci dosežu do samog centra Beča. Kada se izađe iz Hofburga i krene prema Štefansplacu (Stephansplatz) vide se ostaci rimskog grada, što ujedno govori i koliko je veliki  značaj Carnuntum imao u tom periodu.

Na samom ulazu u Carnuntum, postoji velika maketa grada kako je on nekad izgledao, a o njegovoj veličini svedoči i činjenica da je imao dva amfiteatra za gladijatorske borbe čiji ostaci postoje na lokaciji i u okolini koja se obilazi u sklopu kupljene ulaznice po ceni od 11 evra.

(c) Fb Carnuntum

Austrijanci su se potrudili da na oskudnim arheološkim ostacima izvrše rekonstrukciju dela grada. Izgrađene su originalne prizemne zgrade kakve su Rimljani tada koristili, podno grejanje u termama, opremili kuhinje sa svim elementima i namirnicama koje su se tada koristile. Ornamenti sa kojima su ukrašeni zidovi na način svojstven starim Rimljanima, sobe opremljene  nameštajem, ruže iz Damaska, kao originalna vrsta koju su Rimljani doneli sa sobom i još mnogo detalja možete videti na lokaciji.

Prilikom specijalnih prilika prikazuje se i stil života običnih građana Carnuntuma, kao i pripadnika srednjeg staleža i raskošno opremljenih odaja bogatijih Rimljana. Predivna zajednička kupatila kao mesta sastajanja, do velikih i prekrasnih kada sa toplom vodom su takođe detalji koji će vam dočarati  Rimljane iz tog perioda.

(c) Fb Carnuntum

Na oko 5 minuta  vožnje od rekonstruisanih delova rimskog grada Carnuntum  nalaze se ostaci dva koloseuma, a na oko 3 minuta vožnje od njih je ostatak nekadašnje kapije  i muzej smešten u vili sagrađene u rimskom stilu.

U četvrtak  1.novembra 2018. godine u rimskom gradu Carnuntum, nadomak Beča, odvijaće se specijalna tura za najmlađe posetioce  u 14:00 časova, kao i duga noć muzeja Carnuntum koji će biti otvoren do 21:00 sat.

Ovde se inače održava veliki broj manifestacija kao što je Römerfestival, kao i škola gladijatora.

Više detalja na zvaničnoj internet stranici rimski grad Carnuntum.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Time Travel Vienna: Nezaboravan doživljaj u Beču i putovanje kroz vreme

Haus der Musik: Brojne atrakcije povodom 20 jubileja

 

Salzburg na listi najzanimljivijih gradova za putovanja u 2020

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava