Sajam obrazovanja L14 za stručno obrazovanje i kvalifikaciju mladih

04.11.2019

Tradicionalno, svake jeseni, Radnička komora Beča organizuje sajam obrazovanja “L14”, posvećen bečkoj omladini i njihovim roditeljima.

(c) arbeiterkammer.at

Manifestacija pod nazivom “L14” je sajam posvećen obrazovanju i već dugi niz godina se održava u Beču, u organizaciji bečke Radničke komore i Bečkog školskog saveta. Cilj sajma je da se bečkoj omladini i njihovim roditeljima na najbolji mogući način pomogne u odabiru adekvatne škole ili zanata. Ove godine L14 se održava od 6. do 9. novembra 2019. godine u obrazovnom centru radničke komore Beča (AK Wien Bildungszentrum) na adresi Theresianumgasse 16-18, 1040 Wien.

Na brojnim štandovima, predavanjima i radionicama posetioci mogu dobiti sve važne informacije i savete o daljem školovanju, izučavanju zanata i mogućnostima zapošljavnja u Beču.

U okviru sajma, tačnije u petak 8.11.  i subotu 9.11. održava se poseban program “dani porodice”, u čijem programu se nalazi i mogućnost savetovanja na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

Na sajmu postoji i posebna zona za tehnička zanimanja, na kojoj posetioci mogu da isprobaju brojne eksperimente iz oblasti fizike i ostalih tehničkih nauka.

Za devojčice je planiran poseban program koji obuhvata interesantne radionice za različita zanimanja, koja ne spadaju u tipična zanimanja za žene.

Na sajmu L14 se nudi mogućnost isprobavanja praktičnih delatnosti na licu mesta. Bilo da se radi o inženjerstvu, obradi drveta, popravkama ili sličnih ponuda koje mogu pomoći mladima da otkriju koje zanimanje im odgovara.

Individualna savetovanja za roditelje i staratelje takođe su dostupna kako bi se pronašlo odgovarajuće stručno obrazovanje ili kvalifikacija, ali i mogućnosti za zapošljavanje u daljoj karijeri.

Ako je potrebno, takođe se može posebno objasniti  mogućnosti u slučaju postojećih teškoća u učenju, koncentraciji ili opštih poteškoća u školi (čak i sa negativnom školskom diplomom).

Na stručnim radionicama savetnici će uputiti roditelje, kako da isprate svoje dete u odluci za odabir odgovarajućeg budućeg zanimanja.

Program za roditelje i omladinu je predviđen:
– U petak , 8.11.2019. od 14.00 do 17.00 časova
– U subotu 9.11.2019. od 09.00 do 17.00 časova
– Prijava dolaska nije potrebna, a ulaz je besplatan.

Roditelji  četrnaestogodišnjaka bi sa svojim sinom ili ćerkom trebalo da posete sajam L14 i iskoriste mogućnost da se detaljno informišu o sklonostima, sposobnostima, kao i mogućnostima daljeg obrazovanja jer se takva prilika, da se dobiju sve potrebne informacije na jednom mestu, retko pruža.

Pogledajte video reportažu o sajmu L14 iz emisije Dijaspore Uživo:

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava