U Šengenske zemlje samo uz prethodno odobrenje!

20.10.2017

Državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i ostalih država Zapadnog Balkana najkasnije od 2020. moraće da podnose molbu za izdavanje odobrenja za putovanje u Šengenske zemlje, iako će i dalje smeti da putuju bez vize.

EU planira uvođenje sistema za proveru ljudi koji putuju u  Šengenske zemlje (među kojima ne postoje granične kontrole) koji je sličan onom u SAD. Najkasnije za dve godine državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i ostalih zemalja Zapadnog Balkana će pre putovanja u neku od zemalja potpisnica Šengenskog sprazuma morati da prođu prethodnu sigurnosnu proveru. Postupak će trajati najduže 72 sata, a dodeljena dozvola će onda važiti za naredne tri godine.

Sistem za proveru će se zvati ETIAS. On treba da omogući ranu proveru putnika koji smeju da putuju bez viza. Cilj je da se ustanovi da li neko iz bilo kog razloga predstavlja opasnost po bezbednost ili zdravlje u EU.

Molbe za izdavanje odobrenja podnosiće se online. Obrada elektronski ispunjenog formulara, odnosno izdavanje odobrenja će se plaćati 10 eura. Taj iznos neće morati da plaćaju samo osobe mlađe od 18 i starije od 60 godina, članovi porodica državljana EU iz tih zemalja, studenti i naučno osoblje.

Postupak bi u Evropskom parlamentu trebalo da bude okončan do kraja 2017. Zatim sledi konačna odluka o prihvatanju predloga za uvođenje ovog sistema provere, koju će doneti Savet ministara EU. Pošto je ceo postupak vrlo složen, za sada se pretpostavlja da će stupiti na snagu početkom 2020. godine.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava