Ulazak u Austriju ipak bez obavezne izolacije sa negativnim PCR testom

23.07.2020

Ulazak u Austriju i dalje ipak samo uz negativan PCR test ili karantin u trajanju od 14 dana, ali i kraći ukoliko se u međuvremenu dobije negativan test.

(c) pixabay

Posle većeg porasta infekcija korona virusa u Austriji poslednjih nedelja, Ministarstvo zdravlja je imalo plan da značajno pooštri uslove za ulazak u zemlju, posebno za ljude koji stižu iz rizičnih područja među kojima je i Zapadni Balkan.

Mogućnost “testa ili karantina“ u budućnosti više ne bi postojala, već bi se primenjivao drugi princip. Novina bi bila 14-dnevna kućna samoizolacija koja bi trebala postati obvezna za sve putnike iz rizičnih zemalja, bez obzira da li imaju negativan PCR korona test. Državljanima Austrije i ljudima koji žive u Austriji trebalo bi dati priliku da dobiju test u roku od 48 sati od ulaska.

Međutim, plan pooštravanja mera i da putnici iz ugroženih područja moraju u obavezan karantin, bez obzira na negativan PCR test, ipak je odložen do daljnjeg. Mera je trebala da stupi na snagu od 24. jula, ali je u poslednjem trenutku odložena i za ulazak u Austriju i dalje je neophodan samo negativan PCR test i to iz sertifikovanih laboratorija. Kako se navodi, ta odluka je doneta zbog revizije određenih pravnih propisa.

Austrijsko Ministarstvo zdravlja pismeno je u četvrtak uveče izvestilo austrijsku novinsku Agenciju APA da najavljena Odredba o novim uslovima ulaska putnika iz tzv. rizičnih zemalja s velikim brojem novozaraženih korona virusom, kasni „zbog detaljne pravne provere stručnjaka Ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova, i Ministarstva zdravlja, koja je još u toku“.

Dakle, do daljnjeg ostaje uredba koja je donesena 15. juna i glasi da putnici iz tih zemalja mogu da uđu u Austriju samo ako imaju negativan PCR test koji nije stariji od četiri dana ili da idu u kućni karantin od 14 dana. Vreme karantina takođe se može završiti ranije ukoliko se u međuvremenu uradi testiranje i  PCR test bude negativan.

“Cilj je da se pronađe uravnotežen propis koji služi i za borbu protiv pandemije i za uskladivanje sa svim ustavnim principima”, navodi se u saopštenju.

Inače, Ustavni sud Austrije proglasio je u sredu nekoliko odredbi o suzbijanju korona virusa nazakonitim, posebno pojedine delove uredbe o zabranama izlaska i one o delimičnom otvaranju poslovanja od 14. aprila.

Kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Albaniji i Kosovu, na snazi je najviši 6. sigurnosni stepen upozorenja o (ne)putovanju u te zemlje zbog visokog rizika zaraze korona virusom.

Kancelar Sebastijan Kurc je kazao da je Austrija iscrpela sve nivoe upozorena za putovanje, apelovala na građane da odustanu od putovanja u rizične regione i da postoji velika opasnost od zaraze u rizičnim zemljama.

„Odustanite od putovanja ovog leta na Zapadni Balkan. Razumem povezanost i bliskost sa tim regionom. I meni je taj region veoma blizak srcu”, dodao je Kurc.

Kancelar Sebastijan Kurc najavio je u utorak da će od petka kontrole na ganicama Austrije biti strože, kao i da će od tada biti moguć ulazak u Austriju iz rizičnih regiona samo uz negativan PCR test.

Air Serbia je, zbog odluke austrijskih vazduhoplovnih vlasti da se privremeno suspenduju komercijalni letovi sa 18 zemalja, uključujući i Srbiju, prinuđena da obustavi letove između Beograda, Niša i Kraljeva i destinacija u Austriji do kojih leti, u periodu od 16. do 31. jula.

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Srpske crkve u Beču privremeno zatvorene zbog koronavirusa

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava