Severna Makedonija: Novo ime stare Makedonije

12.06.2018

Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom je Republika Severna Makedonija, saopštio je makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju.

(c) Twiter Zoran Zaev

Grčka i Makedonija postigle su sporazum o imenu Makedonije nakon spora dugog 27 godina. Novo ime ivše Jugoslovenske Republike Makedonije je Republika Severna Makedonija.

Makedonski premijer Zoran Zaev je , na konferenciji za štampu, na kojoj se pojavio sa svim ministrima svoje vlade, rekao da će naziv “Republika Severna Makedonija” imati univerzalnu upotrebu, što će biti precizirano i amandmanom na makedonski Ustav.

“Nema više Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije”, rekao je Zaev i dodao da dogovor sa Grčkom predviđa potvrdu makedonskog jezika, bez fusnota, i garantuje makedonski etnički i kulturni identitet i nacionalnost.

Kako je naveo, predviđeno je da na jesen bude sproveden referendum na kojem će makedonski građani glasati o novom imenu za svoju zemlju.
„Uveren sam da će referendum uspeti i da će većina građana reći ’da‘ za novo ime“, rekao je Zaev. Na taj način je, kaže on, zagarantovana  bezbednost  i prosperitet zemlje.

Ono što se ističe kao ključno je da su se obe strane složile da građani Makedonije mogu da u zvaničnim dokumentima koriste termine “makedonski” i “državljanin Makedonije”, a da makedonski Ustav neće sadržavati odredbe o zaštiti makedonske manjine izvan granica države.

Drugim rečima, priznat je makedonski jezik, uz napomenu da Severna Makedonija priznaje da je to jezik slovenskog porekla. U odrednici državljanstvo će stajati izraz “makedonski/državljanin Republike Severne Makedonije”.

Grčki premijer Cipras je izjavio: “Imamo dogovor. Srećan sam jer imamo dobar dogovor koji ispunjava sve preduslove koje je grčka strana tražila.

Sporazum treba da potvrdi i Skupština Grčke, a njena vlada će dati uslovnu saglasnost na pristupanje Makedonije EU i NATO, o čemu se odluke očekuju već ovog meseca.

Sporazum bi trebalo da ratifikuje makedonski parlament kako bi Grčka mogla da ukine blokadu za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, uoči samita lidera EU 28. i 29. juna, i dobije poziv za članstvo u NATO na samitu Alijanse 11. i 12. jula 2108.

Dogovor dvojice premijera pozdravili su visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava