Silvana Meixner: TV lice i urednica na austrijskojdržavnoj televiziji ORF

31.03.2014

Silvana Meixner živi u Beču i poznato je TV lice i urednica redakcije "Minderheitenredaktion" i emisije "Heimat Fremde Heimat" na austrijskoj državnoj televiziji ORF.

(c) ORF

Silvana Meixner rođena je 16. marta 1958. godine u Splitu u Hrvatskoj (tadašnjoj Jugoslaviji). Posle mature, studirala je socijologiju i pedagogiju na Svučelištu u Zadru a nakon toga završila je ekonomiju u Splitu.
1986. godine preselila se u Beč a 1988. godine zaposlila se u ORF-u (Austrijska državna televizija), gde je veoma uticajno učestvovala u osnivanju redakcije za manjine (Minderheitenredaktion). Silvana Meixner, zajedno sa kolegom Lakisom Iordanopoulusom, dugi niz godina vodila je emisiju „Heimat Fremde Heimat“. Od 2005. postaje glavna urednica ove redakcije ORF-a, koja je prošle godine svečano proslavila 25 godina postojanja i rada.

Silvana Meixner smatra, da je kritično tematizovanje i pozitivno prezentovanje manjina i migranata u Austriji na ORF-u, njen glavni zadatak.

Kao glavna urednica redakcije, organizuje mnogobrojne manifestacije i diskusije. Često je pozivana da učestvuje u stručnim žirijima za brojne nagrade, kao naprimer “Prof. Claus Gatterer Preis” ili “Idee 2000”.
Majka je jednog sina i govori hrvatski, nemački i engleski.

Ove godine, Silvana Meixner je nominovana za nagradu Migaward 2014.-te, kao ličnost godine, a njenu redakciju i emisiju „Heimat Fremde Heimat“ stručni žiri kandidovao je za nagradu, u kategoriji medija.
Ostali portreti Dijaspore

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava