Skijanje u Austriji: Šta će biti sa najpoznatijim evropskim skijalištima? 

30.10.2023

Austrijski glečeri povlače se punom brzinom, pod uticajem klimatskih promena, i takmičenje ovako rano u sezoni više nije jednoglasno prihvaćeno.

Foto pixabay

Svet alpskog skijanja se predhodnog vikenda sastao u Soldenu, u Austriji, na tradicionalnom otvaranju Svetskog kupa, na početku skijaške sezone kojoj ponovno preti opasnost od nedostatka snega i globalnog zagrevanja.

Na snimcima sa web kamera glečera Retenbah, odakle će skijaši krenuti na ovu prvu etapu u austrijskom Tirolu, “beli jezik” koji ocrtava skijašku stazu mrlja je, usred stenovitog krajolika, gotovo bez snega.

Ipak, nema razloga za brigu u Soldenu, koji je već trideset godina domaćin otvaranja sezone. Međunarodna skijaška federacija (FIS) je prošle nedelje sprovela potrebnu “snežnu kontrolu” i dala “zeleno svetlo” za održavanje takmičenja koja su prošle godine delimično otkazana zbog vremenskih neprilika.

Međutim, u vreme kada se austrijski glečeri povlače punom brzinom, pod uticajem klimatskih promena, takvo takmičenje ovako rano u sezoni više nije jednoglasno prihvaćeno.

“Naši glečeri ne smiju da budu žrtve prestižnih projekata”, kaže Greenpeace, optužujući organizatore da su koristili bagere na Retenbahu za pripremu staze.

Tema je čak izazvala reakciju austrijske vlade. “Neshvatljivo je nastaviti raditi pod svaku cenu u oktobru, niko ne razume zašto je potrebno skijati na onome što je ostalo od glečera u ovim okolnostima”, rekla je austrijska ministarka okoline.

 

Skijaši u borbi za zaštitu okoline

U februaru je stotine profesionalnih skijaša, uključujući američku zvezdu Mikaelu Šifrin, potpisalo pismo koje je pripremilo udruženje “Protect Our Winters” (POW), tražeći od FIS-a da pojača svoje napore u zaštiti okoline.

Isto udruženje je, inače, prošle nedelje pokrenulo peticiju – otkad ju je potpisalo oko 30.000 ljudi – tražeći od FIS-a da se “probudi”, verujući da su slike u Soldenu i Cermatu “šokirale i naštetile verodostojnosti sportske zime”.

“Vaši postupci štete ugledu FIS-a, ali i budućnosti skijanja i verodostojnosti svih onih koji istinski pokušavaju da se bore za klimatske akcije”, stoji u saopštenju FIS-a, podsećajući na svoje ciljeve u smislu smanjenja CO2 otiska i nekoliko mera koje su već preduzete na ovom području.

(Izvor:Telegraf Biznis)

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Olimpijski centar Jahorina u žiži interesovanja

Austrija: Sve manje zainteresovane dece za skijanje

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava