Socijalna pomoć u Austriji: Vlada uvodi nova pravila od 2019. godine

29.11.2018

 Austrijska vlada je predstavila paket mera za sticanje prava na socijalnu pomoć od 2019. godine.  Planirani su kako smanjenje novčanog iznosa za imigrante sa nedovoljnim znanjem nemačkog jezika, kao i povoljnosti za samohrane roditelje i lica sa invaliditetom.

Austrijska vlada je predstavila javnosti mere koje planira da preduzme kako bi se izmenile zakonske odredbe oko prava na egzistencijalni minimum, odnosno socijalnu pomoć, koja bi od iduće godine trebalo da iznosi 863 evra za samce, odnosno 1.208 evra za bračne parove.

Loše znanje nemačkog jezika – manje para

Jedan od glavnih ciljeva koalicije je da se zaustavi zloupotreba austrijskog socijalnog sistema od strane imigranata. Zato je predviđeno da oni imigranti koji loše vladaju nemačkim jezikom dobijaju 300 evra manje, dakle 563 evra. Preduslov za pun iznos je znanje nemačkog na nivou B1 odnosno engleskog na nivou C1.

Osim toga, da bi imali pravo na socijalnu pomoć, državljani zemalja članica EU kao i državljani zemalja koje nisu članice EU, moraće da imaju najmanje pet godina legalnog boravka u Austriji. Državljani EU imaju pravo i ranije na socijalnu pomoć ukoliko su u radnom odnosu u Austriji.

Povoljnosti za samohrane roditelje i invalide

Samohrani roditelji imaju pravo na dodatni bonus: za jedno dete 103,5, za dva deteta 181, za tri deteta 233 i za svako dalje dete oko 25 evra. I iznos socijalne pomoći za lica sa invaliditetom bi trebalo da se uveća za 155 evra.

Imovina se uzima u obzir

I dalje ostaje pravo organa vlasti da uskrate pravo na socijalnu pomoć, ukoliko tražitelj ima imovinu koju može da proda kako bi popravio svoju finansijsku situaciju, a da time ne ugrozi svoju egzistenciju.  Vlada predviđa iznos od 5.200 evra kao granicu do koje se neće uzimati u obzir imovina tražitelja. Od ovoga bi bio izuzet, recimo, automobil ukoliko on tražitelju služi da bi mogao da ode na svoje radno mesto.

A za one primaoce socijalne pomoći koji uspeju da se zaposle predviđene su poreske olakšice kao i paralelno primanje socijalne pomoći do određenog iznosa za najviše 12 meseci.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu 1. aprila 2019. godine.

U Austriji, socijalna pomoć  se zove “Bedarfsorientierte Mindestsicherung” ili skraćeno BMS (Pomoć za osiguranje životnih troškova u skladu sa potrebama primaoca).

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava