Manje onih koji primaju socijalnu pomoć, a najviše njih u Beču

08.11.2019

Socijalna pomoć u Austriji se zove “Bedarfsorientierte Mindestsicherung” ili skraćeno BMS (Pomoć za osiguranje životnih troškova u skladu sa potrebama primaoca). Pomoć dobijaju lica koja nemaju pravo ni na pomoć za nezaposlene, ni na pomoć u slučaju nužde (Notstandshilfe).

(c) pixabay

Prvi put u poslednjih šest godina, 2018. godine je zabeleženo smanjenje broja primalaca egzistencijalne, odnosno socijalne  pomoći (Mindestsicherung) u Austriji. Posle stalnog porasta od uvođenja te podrške od 2010. godine  i stagnacije u 2017. godini, prošle godine je sa 289.646 lica zabeležen pad broja primalaca od 5,9% u odnosu na prethodnu godinu. Nešto malo manje od polovine primalaca su austrijski državljani.

 

70.000 dece u porodicama koje dobijaju socijalnu pomoć

Socijalna pomoć se u austrijskim pokrajinama smanjivala u rasponu od 3,3% u Forarlbergu, pa sve do 13,7% u Burgenlandu.  Jedini izuzetak je Koruška u kojoj je broj primalaca socijalne pomoći porastao.

Stopa smanjenja u Beču iznosi 4,7%, gde živi i najveći broj primalaca ovog oblika socijalnog davanja (63% od ukupnog broja primalaca u čitavoj Austriji).  Gledano u odnosu na broj stanovnika, najviše primalaca socijalne pomoći  ima u Beču, 7,5% od ukupnog broja stanovnika glavnog grada Austrije, a najmanje u Burgenlandu i Koruškoj – 0,8%.

Samo 8% primalaca socijalne pomoći je bilo u radnom odnosu. Njihova primanja su, dakle, bila toliko niska, da su dobijali i socijalnu pomoć u odgovarajućem iznosu. Blizu 40% primalaca su bili prijavljeni na AMS kao osobe koje traže posao, a ostatak su osobe na školovanju, penzioneri, radno nesposobna lica ili roditelji koji brinu o maloj deci.

Najveća grupa među primaocima socijalne pomoći su deca, njih oko 70.000 živi u porodicama koje dobijaju socijalnu pomoć, sa svim negativnim posledicama po njihove šanse u budućnosti kad je reč pre svega o obrazovanju i zdravstvu.

 

U proseku 9 meseci primanja socijalne pomoći

Prošle godine je 70% primalaca dobijalo socijalnu pomoći na period duži od pola godine, 14% između četiri i šest meseci, a ostalih 16%  na maksimalno tri meseca.

Tri četvrtine primalaca u Beču dobijalo je ovu socijalnu pomoć duže od 6 meseci, dok ih je u ostalim pokrajinama bilo najviše dve trećine. U proseku, dakle, primaoci u Beču dobijali su ovu pomoć za 9,3 meseca, što je mnogo više nego u ostalim saveznim pokrajinama.

Svaka od devet saveznih pokrajina može samostalno da odlučuje o uslovima i iznosu. Beč je odlučio da ide svojim putem i da ne smanjuje pomoć, kao što je to slučaj na primer u Gornjoj Austriji. Više u ovoj temi pročitajte u našem tekstu Socijalna pomoć u Beču: Od 1. februara novi zakon.

 

NAJNOVIJE VESTI-NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Prodavnice za socijalno ugrožene u Beču

Savetovalište u Beču: Saveti za radno pravo i porodična pitanja na maternjem jeziku

Štednja: Austrijanci su poznati kao štedljiv narod

Biti ili ne biti: Povećanje zakonske granice za starosnu penziju

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava