Sport i na groblju: Nove staze za trčanje na Centralnom groblju u Beču

31.03.2019

Novi projekat koji treba da se realizuje na bečkom groblju Zentralfriedhof posvećen je sportskom duhu džogera koji žele da trče na ovom mestu.

(c) pixabay.com

Učinite nešto za svoje zdravlje na groblju! Na prvi pogled, zaista protivrečno. Ali u suštini novi projekat koji treba da se realizuje na bečkom groblju Zentralfriedhof zaista ima za cilj, da se sportom  osnaže telo i duh, a da prisustvo džogera učini groblje nekom vrstom susreta živih i mrtvih.

Ko je bio na Centralnom groblju, mogao je da primeti da na njega ne dolaze samo članovi porodica preminulih da obiđu poslednje počivalište svojih najdražih, već da se tamo često mogu sresti pojedinci i grupe koji sami ili uz pratnju vodiča obilaze ovo groblje.  Postoje i noćne ture, a ispred crkve na groblju održavaju se koncerti i predstavljaju knjige.

(c) Schaub-Walzer / PID

Od pre izvesnog vremena tamo već postoji kafić gde se posetioci mogu okrepiti uz kafu i parče torte, bicikli su uobičajena pojava, a od nedavno tamo se mogu iznajmiti i električni bicikli za obilazak groblja.

Ni fijakeri nisu retkost, a na samom groblju postoji i posebna autobuska linija. Na groblje se može, uz malu nadoknadu, ući i vlastitim automobilom.

 

Dve staze za trčanje od 2 i 5 kilometara dužine

Čitava ta „ponuda“ za žive je nedavno dopunjena i dvema trasama za trčanje. Iako je trčanje između grobova i do sada bilo dozvoljeno, sada je to i ozvaničeno postavljanjem  table sa odgovarajućim informacijama o trasama i njihovoj dužini.

Polazak je uvek od 2. kapije, a  dzužina staza za trčanje su duga 2 i  5 kilometara. Velikih uspona i padova nema, tako da ove staze ne predstavljaju problem ni za one sa slabijom kondicijom.

Uprava groblja je svesna da se ove staze za trčanje neće svima dopasti, što se pokazalo već i na samom postavljanju informativnih tabli. Ali, uprava je uverena da će to vremenom naići na sve veće prihvatanje. Staze će zvanično biti otvorene 25. maja 2019. godine za kada je planirana i prigodna svečanost.

 

Najveće u Austriji, drugo po veličini u Evropi

Inače, bečko Centralno groblje je najveće u Austriji, a drugo po veličini u Evropi i prostire se na površini od 2,5 hektara. Otvoreno je 1874. godine i na njemu počiva oko 3 miliona upokojenih svih religija. U međuvremenu je za muslimanske vernike otvoreno posebno groblje u 23. becirku, dok je za pravoslavne na Centralnom groblju, pored postojeća dva, otvoren novi sektor – 48B. Dnevno se na ovom groblju obavi u proseku 25 sahrana.

U sklopu groblja postoje i sektori gde su sahranjene žrtve 1. i 2. svetskog rata, a među njima je i srpsko vojničko groblje iz 1. svetskog rata.

 

 Otvoreno prvo zajedničko groblje za ljude i životinje

Još od otvaranja groblja za životinje u Beču 2011. godine, želja gradske uprave je bila da se izgradi i  zajedničko groblje za ljude i životinje.

„Grad Beč je inovativan, postavlja trendove i radujem se što smo uspeli da uslišimo želje naših građana, da se napravi novo groblje u Beču za one koji žele da kućni ljubimci ostanu zauvek pored njih“, izjavila je bečka ministarka Uli Sima prilikom otvaranja.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava