Svetlo, kočnice, reflektori: Pripremite svoj bicikl za prolećnu vožnju

01.05.2018

Sa lepim vremenom budi se i želja da se opet biciklom provozamo po gradu. Nema dovoljno vazduha u gumama? Da li je i sve ostalo na biciklu ispravno za sigurnu vožnju u saobraćaju?

Očistiti i podmazati

Bicikli treba najpre dobro očistiti od prljavštine i prašine. A onda dobro podmazati sve pokretne delove na biciklu, pre svega lanac. Nemojte zaboraviti i da nekoliko kapi ulja za bicikli nanesete i na osovinu pedala, menjač i polugu menjača kao i na sajle od menjača i poluge menjača.

Svetlo:

Prednje i zadnje svetlo su obavezni. Svetlo napred je bele, a pozadi crvene boje. Pored klasičnog dinama na felni ili u osovini točka postoje i fleksibilni svetlosni sistemi koji se jednostavno montiraju. Oni su često lakši, a manja je i verovatnoća da zakažu kad pada kiša.

Reflektori:

Ima ih ukupno deset: jedan beli napred, jedan crveni pozadi, po dva reflektora na svakoj pedali, po dva reflektora među špicama na svakom točku. U međuvremenu se i spoljašnje gume tako izrađuju da imaju reflektujuću traku na sebi. Morate samo voditi računa da se gume ne zaprljaju, odnosno da ih redovno brišete, jer tamo gde ne padne svetlo, nema ni refleksije.

Kočnice:

Na svakom biciklu moraju postojati dve kočnice koje koče nezavisno jedna od druge. Jedna za prednji, i jedna za zadnji točak. Sigurno ćete i sami primetiti kada kočnice treba malo da se pritegnu ili da se zamene obloge. To nije nikakv veliki posao. Neka Vam neko jednom objasni kako se to radi, pa ćete sledeći put moći i sami da uradite. Ne morate odmah u servis zbog toga.

Zvonce:

Nekad je dobro upozoriti i druge na Vaše prisustvo u saobraćaju. Upravo je u gradu nivo buke povećan, mnogi su stavili slušalice na uši, a i mnogi biciklovi su tako tihi da ih pre svega pešak ne registruje odmah. Zato pozvonite slobodno kako bi ste skrenuli pažnju na sebe. Ako treba, i prikočite malo, a ne da, recimo, kao vetar projurite preko Karlsplaca.

Zaštitna kaciga i bez obaveze:

Deca do 12 godina starosti moraju da nose zaštitnu kacigu. Za sve ostale to nije obaveza. Ali se, ipak, preporučuje svakome da je stavi na glavu. Raspitajte se malo u prodavnicama, ima mnogo različitih modela, a sa kacigom na glavi je ipak sigurnije, nego bez nje.

U Beču postoji veliki broj staza za bicikliste, a svakim danom ih je sve više. Bečka aplikacija za pametne telefone pomoći će Vam da nađete najkraći put ili najbolju rutu u gradu.


PROČITAJTE JOŠ I OVO:  Novčane kazne za bicikliste i do 5.900 evra 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava