Friday Nightskating: Noćna parada biciklista u Beču

25.05.2018

Friday Nightskating, noćna vožnja biciklima i rolerima, prva u nizu koje će se održavati sve do 21. septembra, počinje u petak uveče 25. maja. Ovo je ujedno i 20 jubilarna godina ove manifestacije.

(c) Friday Nightskating Facebook

Noćna vožnja biciklima i rolerima ulicama Beča, bez saobraćaja, poznata pod imenom “Friday Nightskating” je događaj koji se dešava već 20 godina. U petak uveče 25. maja, Bečlije će na ovaj način voziti prvu vožnju u ovoj sezoni i  svakog narednog petka do 21. septembra 2018. godine
Organizator ovog događaja je austrijska partija Zelenih (Die Grünen). Svake godine od maja do septembra održava se Friday Nightskating koji je ujedno i rekreativno sportska manifestacija ali istrovremeno i jedan vid mirnog protesta.
Cilj vožnje na ovaj način je podizanje svesti o alternativnim sredstvima prevoza u Beču. Osim toga, Bečlijama ovaj događaj daje priliku da se zabave i upoznaju svoj grad iz nesvakidašnje perspektive jer će se automobilski saobraćaj u toku manifestacije zaustaviti na određeno vreme.

Dakle, svakog petka, između 25. maja i 21. septembra, u 21:00 časova, kreće kolona od oko  od 1 do 3.000 skatera i biciklista  sa trga Heldenplatz. Rute kojom će voziti učesnici  su dužine između 15 i 35 km, a voziće se po celom gradu. Početna i krajnja tačka je uvek Heldenplatz. Svako može učestvovati , od najmađih do najtarijih Bečlija.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava