Srbija na crvenoj listi EU za putovanja

09.09.2021

Srbija je zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji, zajedno sa još pet zemlja, skinuta sa liste zemalja bezbednih za putovanja. Odluka bi trebalo da bude i zvanično usvojena u Savetu EU do kraja nedelje.

Lista koju svake dve nedelje ažuriraju ambasadori EU predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice, odnosno na čije građene i putnike se neće primenjivati restriktivne mere. Ambasadori su na sastanku u Briselu odobrili skidanje Srbije sa liste zemalja bezbednih za putovanja preko spoljnih granica Šengena.

Uzimajući u obzir broj obolelih obolelih u poslednja 24 sata, Srbija po toj računici ima 82 zaraženih na 100.000 stanovnika. Da bi Srbija bila skinuta sa liste potrebno je da ima 5.200 obolelih dnevno u poslednjih 14 dana, ali i da ne ispunjava i brojne uslove koji su potrebni da bi neka zemlja bila na zelenoj listi. Na primer da u poslednjih 14 dana ima manje od 75 zaraženih na 100.000 stanovnika, da nema više od 300 testova na 100.000 stanovnika sprovedenih u prethodnih sedam dana, napredak u vakcinaciji i drugo.

Građani trećih zemlja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi, nisu automatski blokirani za putovanja u EU.

Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u Šengen.

Osim vakcina i PCR testova, neke od zemalja će zahtevati i karantin.

Najbolja preporuka za putnike je da pre putovanja u određenu zemlju provere koji su uslovi za ulazak, jer se oni mogu promeniti iz dana u dan.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava