Tri nova zaštićena područja u Srbiji

08.06.2020

Srbija je proglasila tri nova zaštićena područja. To su specijalni rezervati prirode duž Morave, "Brzansko moravište" i "Osredak", kao i geološki fenomen Spomenik prirode "Blederija".

(c) pixabay

Dan zaštite životne sredine obeležen je 5. juna u celom svetu pod sloganom “Vreme je za prirodu”, kroz kampanje i akcije usmerene na očuvanje biodiverziteta i ukupne prirodne baštine.

Polazeći od stanovišta da se zaštita biodiverziteta najbolje sprovodi očuvanjem staništa, na osnovu rada Zavoda za zaštitu prirode Srbije, proglašena su tri nova zaštićena područja. To su specijalni rezervati prirode duž Morave, “Brzansko moravište” i “Osredak”, i geološki fenomen Spomenik prirode “Blederija“, koji je stanište velikog broja retkih i ugroženih vrsta.

Na osnovu studija zaštite Zavoda zaštitu prirode Srbije, kao stručnih dokumentacionih osnova, Vlada Republike Srbije donela je uredbu o proglašenju Specijalnog rezervata prirode “Brzansko moravište” i Spomenika prirode “Blederija”. Uredbe su stupile na snagu krajem januara 2020. godine, dok je za Specijalni rezervat prirode “Osredak” uredba o proglašenju doneta krajem februara. Sva tri nova zaštićena područja su zaštićena kao prirodna dobra od velikog značaja.

U Srbiji je trenutno zaštićeno 7,66% teritorije, odnosno 677.950 ha u okviru 450 područja.

Specijalni rezervat prirode “Brzansko moravište” na teritoriji grada Jagodina i opštine Batočina stavljen je pod zaštitu kao područje značajno sa aspekta zaštite ptica močvarica, kao deo koridora za njihove migracije, a obezbeđuje i uslove za gnežđenje mnogih retkih i zaštićenih vrsta ptica. Na ovom prostoru redovno boravi oko 60 strogo zaštićenih vrsta ptica, od kojih se oko 30 tu i gnezdi.

SRP “Brzansko moravište” je od izuzetnog značaja kao reproduktivni centar za više vrsta vodozemaca i gmizavaca, ali i za očuvanje ukupnog biodiverziteta područja.

Spomenik prirode “Blederija” se nalazi na jugozapadnom obodu regije Dunavskog ključa, jugozapadno od Kladova, i stavlja se pod zaštitu da bi se očuvalo bogatstvo i raznovrsnost oblika geodiverziteta. Izvorište Blederije je razbijenog tipa, sa četiri mesta isticanja vrela, dva akumulativna vodopada, od kojih nizvodniji, zbog visine od oko 7 m, lepote i bogatstva vode, predstavlja objekat hidrološkog nasleđa Srbije.

Velike akumulacije bigra su u donjem toku, a vrelska pećina Sokolovice, sa istoimenim povremenim vrelom gravitacionog tipa i periodskim tokom, je nizvodno od lokaliteta “Grad” do sastava sa tokovima Suvaja i Blederija koje su usekle živopisnu krečnjačku klisuricu sa nekoliko izrazitih suženja i slapova.

Na području spomenika prirode površine 398.87 ha ustanovljen je drugi režim zaštite. Spomenik prirode “Bledrija” poveren je na upravljanje Turističkoj organizaciji Kladovo.

Specijalni rezervat prirode “Osredak” zaštićen je kako bi se očuvala močvarna staništa u dolini Zapadne Morave, koja se sastoje od spleta starih rukavaca, mrtvaja i desetine novonastalih jezera. Specijalni rezervat prirode je poveren na upravljanje Javnom komunalnom preduzeću Kruševac.

Izvor: agrotv

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Zlatibor dobija najdužu panoramsku gondolu na svetu

Zanimljiva Srbija: Dinosaurusi u Kruševcu i Avanura park na Jastrepcu

Kladovo: Srpskom gradu dodeljen status “Biser-Dunava”

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava