Novi Leopoldau: Subvencionisani stanovi za mlade u Beču

25.11.2020

Na nekadašnjem terenu gasnog postrojenja u Beču, veličine 13,5 hektara, trenutno se gradi stanovi koji će biti prilagođeni potrebama mladih ljudi.

Foto: © IBA_Wien / J.Fetz

U gradskoj četvrti Leopoldau u 21. becirku u Beču realizuje se projekat pod nazivom „Novi Leopoldau“ čiji je cilj izgradnja subvencionisanih stanova za mlade. Na nekadašnjem terenu gasnog postrojenja veličine 13,5 hektara trenutno se gradi 46 stanova koji će biti prilagođeni potrebama mladih ljudi. Stanovi će biti veličine između 31 i 78 kvadratnih metara, pristupačni za iznajmljivanje i fleksibilni po pitanju uređenja. Izgradnja stanova će koštati 7,5 miliona evra i biće završena 2021. godine. Pogodnosti za buduće zakupce su da neće plaćati depozit i da će ugovori o iznajmljivanju stanova biti potpisani na neodređeno vreme.

Celokupan projekat „Novi Leopoldau“ predviđa izgradnju preko 1.200 stanova, od toga 1.000 subvencionisanih, na nekadašnjem industrijskom terenu. Težište projekta je na tome da stanovi i pre svega javni prostor budu prilagođeni potrebama dece i mladih. Pre nego što je počela realizacija projekta raspisan je konkurs za građevinske preduzetnike u okviru koga su urbanisti, arhitekte, predstavnici građevinskih preduzeća i drugi stručnjaci razradili zajedno sa građanima koji žive u toj četvrti rešenja iz oblasti arhitekture, uređenja javnog prostora i zelenih površina, mobilnosti, ekologije i pametnog grada. Cilj je bio da građani budu uključeni u donošenje odluka, da se njihovi predlozi i sugestije uzimaju u obzir i obezbedi „srastanje“ starih i novih delova četvrti.

Projekat je deo Međunarodne arhitektonske izložbe „IBA-Wien“ koja će biti predstavljena javnosti 2022. godine. Realizacija je počela 2016. godine i obuhvata ukupno 100 projekata. Zadatak je da se razviju revolucionarna rešenja i pristupi u oblasti socijalne stanogradnje. U pitanju je platforma koja uključuje sve značajne aktere iz ove oblasti, a to su pored stručnjaka koji su zaduženi za planiranje, izvođenje, finansiranje i upravljanje projektima pre svega građani Beča.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava