Održana online konferencija: TESLA – IKONA DIJASPORE

21.01.2021

Tesla je ikona dijaspore – lakše je okupiti naše mlade ljude, ali i strance na Tesla susretima nego na bilo kom drugom događaju.

Tradicionalna godišnja konferencija posvećena Nikoli Tesli, u organizaciji Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije, ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije održana je online, 16. januara 2021. sa početkom u 12h po američkom, odnosno u 18h po srpskom vremenu.

Uvodnu reč dala je Olgica Vlačić, konzul – Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a osnivač i predsednik Fondacije Nikola Lončar na početku svog izlaganja je rekao: „Tesla je ikona dijaspore – lakše je okupiti naše mlade ljude, ali i strance na Tesla susretima nego na bilo kom drugom događaju, jer njegova „magija“ ne prestaje ni danas, skoro osam decenija od kada je napustio ovaj svet.“

Na konferenciji je predstavljen pilot projekat „Osnivanje Teslinih klubova“, koji je Teslina naučna fondacija sa sedištem u Srbiji pokrenula u saradnji sa osnovnom školom „Dragomir Marković“ iz Kruševca i „Branislav Petrović“ iz Slatine kod Čačka, a uz monitoring i logistiku TNF iz Amerike.

U okviru programa online konferencije 2021. svi zainteresovani imali su jedinstvenu priliku da čuju i nekoliko veoma poznatih i cenjenih ljudi koji svojim radom prave velike proboje na svetskom nivou, poput Gerija Pitersona, inženjera, naučnika i publiciste, vlasnika Twenty First Century Books, koji je u okviru svoje izdavačke kuće izdao najviše knjiga posvećenih Nikoli Tesli; Mark J. Seifera, književnika i istoričara koji je prvi uradio doktorsku disertaciju na temu Nikole Tesle; braću Corum koji su svoj život posvetili nastavku rada na Teslinim patentima, posebno na bežičnom prenosu električne energije i koji su na konferenciji izneli svoja najvažnija otkrića i dostignuća.
Do sada su se Tesla konferencije održavale u hotelu New Yorker u Njujorku, u kome je Tesla živeo poslednjih desetak godina svog života, gde je i umro 7. januara 1943.

Teslina naučna fondacija (TNF) iz Filadelfije uveliko radi na programu uvođenja predmeta o Tesli u škole Amerike. Iz Fondacije su istakli da su pronašli brojne načine da ostvare ovaj cilj jer Amerika nema centralizovan sistem obrazovanja. Osim na ovom projektu, Teslina fondacija veliku pažnju usmerava i na mlade, talentovane ljude širom sveta u želji da prikaže svetu snagu i moć Teslinog naroda, ujedno spajajući sunarodnike u rasejanju sa maticom.

Nikola Lončar, osnivač Tesline naučne fondacije

„Tesla je važna spona kako između matice i dijaspore, tako i za povezivanje sa drugim narodima, kao i pojedincima koji imaju realnu sliku i znaju istinu o Srbima i stradanjima našeg naroda kroz vekove“ – naglasio je Nikola Lončar, osnivač TNF.

PR služba TNF: Marina Bulatović
Foto: Vesna Đerić i TNF
Više informacija: Nikola Lončar teslinnarod@gmail.com

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava