Nikola Tesla: Otkrivena bista u auli Radio-televizije Slovačke

24.01.2020

Nikola Tesla je dobio još jedno počasno mesto. U auli državne Radio-televizije Slovačke otkrivena je bista uz prisustvo velikog broja zvanica.

(c) Dijaspora.tv _ Ljubiša Dimitrijević

Na inicijativu Udruženja Srba u Slovačkoj i Srpsko kulturno-informacionog centra u Bratislavi,  otkrivena je spomen bista znamenitom Srbinu Nikoli Tesli, svetskom naučniku koji je stvorio budućnost čovečanstva.

Velika svečanost je održana 22. januara 2020. godine u atriumu Radio-televizije Slovačke u Bratislavi, gde je održana svečanost, sa prigodnim muzičkim programom.

Postavljanje biste Nikole Tesle i svečanost povodom ovog događaja je još jedan dokaz koji oslikava dobre odnose slovačkog i srpskog naroda, a tim povodom u Bratislavi su prisustvovali  državnici i zvaničnici Slovačke i Srbije.

Bistu Nikole Tesle su otkrili državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije Aleksandar Gajović,  Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i direktor Radio-televizije Slovačke Jaroslav Reznik.

Prisutnima su se obratili Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba iz Slovačke, Aleksandar Gajović , državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Momčilo Babić, ambasador Republike Srbije u Slovačkoj, Jaroslav Reznik, generalni direktor Radio-televizije Slovačke i mnogi drugi.

“Danas je veliki dan za Srbiju u glavnom gradu prijateljske Slovačke Republike, gde otkrivamo bistu najvećem među najvećim velikanima čovečanstva, srpskom pronalazaču Nikoli Tesli. Ovaj dan ovde, u atrijumu zgrade Radio- televizije Slovačke, ostaće upamćen kao dan kada se odužujemo tom inženjeru elektronike i mašinstva, a ja bih dodao futuristi i vizionaru”, rekao državni sekretar Aleksandar Gajović i dodao da “taj dug, koji svi imamo prema Nikoli Tesli, nikada u potpunosti nećemo uspeti da odužimo, jer mnogi od njegovih 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja sveta, još uvek se izučavaju, krijući duboko u sebi neslućene tajne, čekajući da se otkriju i budu primenjene”.

Svečanosti u Bratislavi prisustvovali su i Nebojša Kuzmanović, direktor arhiva Vojvodine, Zoran Vapa, direktor pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i mnogobrojni gosti iz ostalih zemalja, kao što su Engleska, Austrija i druge.

Slovačka država je prepoznala planetarna dostignuća Nikole Tesle i prihvatila predlog Udruženja Srba iz Slovačke da se Bratislavi postavi spomen bista izlivena u bronzi, jer se zahvaljujući njegovim patentima čitava planeta služi radijom i ostalim komunikacijskim sredstvima.

Bistu Nikole Tesla koja je postavljena u Bratislavi, izvajao je vajar Đorđe Lazić Ćapša iz Sremskih Karlovaca, a uradila ju je livnica “Stanišić” iz Beograda. Na prednjoj strani postamenta piše: “Nikola Tesla 1856-1943.”
Inače ovo je jedan od trideset spomenika Nikole Tesle u inostranstvu i po tome je srpski genije najpoštovaniji Srbin u dijaspori i svetu.

 

Galeriju fotografija i VIDEO REPORTAŽU možete preuzeti u rubrici DIJASPORA MONITOR na linku  Otkrivanje biste Nikole Tesle u Bratislavi

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Nikola Tesla: 77 godina od smrti velikog srpskog naučnika (VIDEO)

 

Teslin transformator koji svira u Tehničkom muzeju u Beču

Nikola Tesla: Genije koji je živeo daleko ispred svog vremena

 

Dijaspora: Javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava