Tradicionalna manifestacija “Tri srpska dana” u Pitsburgu

08.08.2022
Đuro Klipa i orkestar Radost zabavljaju posetioce na palubi broda

Tradicionalna manifestacija “Tri srpska dana” ove godine je održana od 15 – 17. jula 2022. godine u Pitsburgu u organizaciji Srpskog narodnog saveza. Kao i ranijih godina, Srbi svih generacija su se sakupili kako bi nastavili tradiciju svojih predaka u negovanju srpske kulture i običaja.
Manifestacija je započela noćnom vožnjom brodom rekama na čijim se obalama prostire grad Pitsburg. Putnici na Stejšn skveru su nestrpljivo čekali da uđu na brod i započnu veličanstvenu srpsku odiseju pesama i igara. Kada je brod isplovio iz luke zaorila se srpska pesma i muzika. Razdragani gosti su igrali uz ritmove tradicionalne srpske muzike orkestra 412 Bend. Lepo je bilo videti mlade i starije kako igraju kolo čuvajući ovu tradiciolnu igru od zaborava.

Ove godine ugledni gosti Srpskog narodnog saveza su bili generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Nj.E. Damjan Jović sa suprugom Aleksandrom i vicekonzul Aleksandar Đorđević. To je bio njihov prvi boravak u Pitsburgu i na manifestaciji „Tri srpska dana.“ Posle manifestacije je održan sastanak sa predstavnicima konzulata Republike Srbije na temu o budućoj saradnji.


Miloš Rastović, koordinator za kulturu, Aleksandar Đorđević, vicekonzul, Nj.E. Damjan Jović, generalni konzul i otac Dejan Barać

Na palubi broda gosti su uživali u pogledu na Pitsburg uz muziku orkestra Radost. Atmosfera je bila vesela i razdragani gosti su se družili, sticali nova prijateljstva i razgovarajući između sebe obnavljali i bogatili svoj srpski jezik. Kada je brod uplovio u luku Stejšn skver, gosti opijeni muzikom i dobrom atmosferom su nastavili da igraju i kad se brod ukotvio. Druženje je nastavljeno u Srpskom klubu koji se nalazi na južnoj strani Pitsburga.
U Srpskom klubu gosti su imali priliku da uživaju uz zvuke srpske muzike i igre. Tihomir i Jelena Japundža su pripremili tradicionalne srpske specijalitete kojima je bilo veoma teško odoleti. U klubu je svirao orkestar Kalča bend. Zvukovi igre i pesme su odzvanjali do duboko u noć.

 

„Srpski dan“ najstariji kulturni događaj u Kenivud parku

Drugi dan manifestacije je započeo u Kenivud-parku gde se događaj prvi put organizovao 1917. godine. Nekada davno, Mihajlo I. Pupin, srpsko-američki naučnik i pronalazač, želeo je da pomogne srpsku siročad tokom Prvog svetskog rata. Vlasnik Kenivud parka koji je bio lični Pupinov prijatelj saglasio se da se održi manifestacija „Srpski dan“ u parku i da svi prilozi od prodaje ulaznica idu za pomoć srpskoj siročadi u Srbiji. Od tada do danas „Srpski dan“ je jedan od najomiljenijih događaja tokom manifestacije „Tri srpska dana“. Uprava grada Pitsburga je 2016. godine zvanično proglasila 16. jula za „Srpski dan“ u Kenivud parku u celom gradu. „Srpski dan“ je proglašen najstarijim kulturnim događajem u Kenivud parku od svih entičkih zajednica u gradu.

Igranje tradicionalnog kola kao sastavni deo proslave srpskog nasleđa u Kenivud parku

Na ulazu parka čula se srpska muzika i osetio miris srpskih ćevapa. Pored muzike Srpskih sinova, predstavljanja folklorne grupe Tamburica i srpskih jela, posetioci su imali priliku i da uživaju u vratolomnim vožnjama i raznim drugim atrakcijama koje ovaj park pruža.
Andrea Medić i Danijela Barać su intonirali srpsku, američku i kanadsku himnu.
Dane Medić, predsednik Srpskog narodnog saveza, obratio se prisutnima i zaželeo dobrodošlicu. Nikola Beader iz Šervila u državi Indijani, član društva 170 (Mervil), je proglašen za dobitnika priznanja „Ličnost godine“ za ovu godinu.

Folklorni ansambl „Tamburica“ iz Pitsburga zabavlja goste u Kenivud parku

 

Treći dan: Liturgija i piknik na crkvenom imanju

Treći dan je započeo liturgijom u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svete Trojice u Pitsburgu. Službu je služio otac Đorđe Veselinović. Po tradicionalnom običaju otac Veselinović je održao parastos za preminule članove Srpskog narodnog saveza u crkvi i kasnije pomen na crkvenom srpskom groblju gde počivaju i članovi Srpskog narodnog saveza. Liturgiji u crkvi i parastosu su prisustvovali članovi Glavnog odbora Srpskog narodnog saveza i njeno osoblje.
Tradicionalni piknik na crkvenom imanju je okupio veliki broj posetilaca. Služile su se srpske đakonije, kao i pečena jagnjetina i prasetina koju su pripremili članovi muškog kluba „Nikola Tesla“ crkve Sv. Trojice. Posetioci su se družili uz muziku orkestara Pobeda i Radost.
Srpski narodni savez je predstavio svoje finansijske proizvode, „Amerikanski Srbobran“i dobrobit članstva koje uključuje i fond obrazovanja.
Uprkos stalnim pljuskovima i kiši, igralo se kolo do kasno u noć.
Napuštajući piknik gosti su poneli novo iskustvo, poznanstvo i obogaćeno osećanje zajedništva i  nasleđa.
Sledeća manifestacija Tri srpska dana zakazana je za leto 2023. godine

Izvor:
Miloš Rastović
Koordinator za kulturu
Srpski narodni savez
Pitsburg, SAD

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava