Praznična atmosfera: U Beču otvoreno 14 božićnih pijaca

24.11.2023

Kao i svake godine božićna pijaca ispred gradske kuće Rathaus ima raznovrsnu ponudu i atrakcije, kojima se posebno raduju najmlađi posetioci.

Foto © WienTourismus/Julius Hirtzberger

Kao i svake godine, u Beču je za posetioce otvoreno 14 božićnih sajmova, ove godine sa ukupno 777 štandova, koji nude tipične božićne poslastice, poklone i ručno izrađene proizvode.

Bečki božićni sajmovi imaju dugu tradiciju jer je prvi božićni sajam održan 1722. na trgu Freyung. Od tada su se selili na različite lokacije pre nego što su postali tradicionalni događaj na 14 lokacija širom grada.

Na Grabenu je postavljena već prepoznatljiva raskošna praznična rasveta, dok je jelku ispred gradske skupštine ove godine austrijskoj prestolnici poklonila pokrajina Južni Tirol. Osvetljena je u prvoj polovini novembra predstavljajući jedan od najpoznatijih božićnih sajmova u Evropi, Christkindlmarkt.

Organizatori ovog božićnog sajma nastavili su prošlogodišnji koncept, koji podrazumeva porodično orjentisan i ekološki održivi sajam. To podrazumijeva da će 75 odsto hrane i pića koje nude gastronomski štandovi biti regionalni i sezonski proizvodi u skladu s kriterijima za bio certifikaciju.

Na 100 štandova na trgu ispred Rathaus-a posetioci mogu pronaći proizvode uglavnom od malih i srednjih austrijskih preduzeća. Izbor obuhvata mirisne sveće i ručno izrađene sapune, nakit, ukrase za jelku, keramiku i srca od medenjaka. Štandovi oko jelke ove godine su postavljeni prozračnije, kako bi posetioci imali više prostora, a njihovo raspoređivanje podseća na uske uličice.

Severni deo trga ispred gradske skupštine ponovno je pretvoren u svet bajki: drveće je ukrašeno svetlećim srcima, postavljen je tradicionalni ringišpil i dečji kutak gde najmlađi mogu izrađivati poklone i igrati se. Na južnom delu trga otvoreno je klizalište od 3.000 kvadratnih metara koje će raditi sve do 7. januara 2024. godine, za razliku od štandova koji se zatvaraju odmah posle Božića.

Pored Christkindlmarkta, za ljubitelje aristokratskog stila ističe se božićni sajam ispred dvorca Schönbrunn, koji se održava po trideseti put, ili impresivno božićno selo kod Belvedera s baroknom kulisom i visokokvalitetnim ručno izrađenim proizvodima.

 

Beč božićna prestolnica Europe

Broj noćenja u Beču tokom božićnih praznika je u stalnom porastu. Pre deset godina on je iznosio 800.000, a već 2013. godine zabeležen je porast na 1.150.000 noćenja. Porast se nije zaustavio i 2017. godine, a  brojka se popela na neverovatnih 1.400.000 noćenja, što predstavlja porast od čak 60 odsto u poslednjih deset godina.

Trgovina u Beču takođe cveta u vreme predbožićnih kupovina. Bečlije na božićne poklone svake godine potroše oko 350 miliona eura, a božićni biznis osigurava 1.900 dodatnih radnih mesta.

Ono po čemu turisti najviše pamte božićno putovanje u Beč je praznično osvetljenje koje se ubraja u najlepše u Europi. Čak 98 odsto ispitanih turista, u istraživanju koje je sproveo MAKOM, ocenilo ga je odličnom ocenom.

„Beč je božićna prestolnica Europe. Nijedna druga metropola tokom božićnih praznika ne svetli kao naš grad.“, rekao je jednom prilikom Michael Ludwig , gradonačelnik Beča.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Bečlije vole svoje božićne pijace i prazničnu atmosferu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava