Filmski festival u Beču: Od Mocarta do Lejdi Gage

23.05.2023

Filmski festival u Beču održava se od 1. jula do 3. septembra 2023. godine ispred gradske kuće Rathaus.

Foto© stadt wien marketing/ Johannes Wiedl

U Beču se svake godine na trgu ispred skupštine grada održava Filmski festival koji okuplja posetioce iz Austrije i celog sveta. Program će i ove godine predstaviti najbolje muzičke filmske produkcije iz različitih žanrova kao što su pop, opera, džez, mjuzikl i drugi.

Partneri festivala su Bečka državna opera, kompanija „Ferajnigte Binen Vin“ koja upravlja pozorištima u vlasništvu grada i televizijski kanal ORF3 za kulturu i informisanje. Publika će imati priliku da vidi poznate produkcije kao što su opere Đakoma Pučinija Toska i Boemi, Đuzepe Verdija Falstaf i Petra Iljiča Čajkovskog Evgenije Onjegin. Miljenik publike peruanski tenor Huan Dijego Flores će briljirati u Verdijevoj Travijati i Faustu Šarla Gunoa, dok će svakog petka biti organizovana Dečija opera.

„Ako želite da objasnite nekome zašto je Beč drugačiji, Filmski festival bi bio savršen primer za to. Na magičnom mestu usred grada desetine hiljada ljudi celo leto gledaju zajedno operu. Gde bi to bilo moguće? Ponosni smo što je Bečka državna opera partner festivala“, izjavio je direktor Opere Bogdan Roščić.

Ljubitelji ostalih žanrova će takođe imati razloga za slavlje. Dobitnik Gremi nagrade Gregori Porter, Rita Ora, Van Repablik, Sting, Lejdi Gaga i Toni Benet su samo neki od izvođača koji će biti na programu festivala. Povodom 50-ogodišnjice legendarnog albuma „Tamna strana meseca“ (eng. „The Dark Side of the Moon“) Filmski festival će prikazati koncert grupe Pink Flojd „Delikatni zvuk grmljavine“ (eng. „The Delicate Sound of Thunder“). Za obožavaoce grupe Kvin je pripremljen koncert na kojem su se okupili Metalika, Eni Lenoks, Elton Džon, Dejvid Bouvi i mnogi drugi u čast Fredija Merkjurija nekoliko meseci nakon njegove smrti. Ko nikada nije video uživo Boba Marlija moći će da doživi koncert sa njegove poslednje turneje.

Filmski festival će trajati od 1. jula do 3. septembra 2023. godine, a otvoriće ga opera Čarobna frula Volfganga Amadeusa Mocarta. Ulaz je slobodan za sve posetioce.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Bečki festival kratkometražnog filma za mlade: Prijave su u toku!

 

Kako su austrijski posleratni filmovi doprineli obnavljanju nacionalnog identiteta?

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava