Grad Beč poklanja građanima vaučere za popravke

28.09.2020

Vaučer za popravku kućnih uređaja namenjen je Bečlijama i popravku njihovih kućnih aparata i drugih stvari iz domaćinstva. Moto je "popraviti umesto baciti".

Foto (c) www.reparaturnetzwerk.at

U slučaju oštećenja ili kvara, razni kućni uređaji poput tostera, usisivača ili mašina za veš često završe u kontejneru za smeće, iako se mnogi od njih, još uvek, mogu popraviti i dalje koristiti.

Kako bi se sprečilo stvaranje dodatnog otpada i doprinelo očuvanju životne okoline, Beč je nedavno uveo vaučere za popravke.

Od 21. septembra 2020. godine stanovnici Beča mogu zatražiti vaučere putem posebne internet stranice i njim umanjiti iznos popravke za 50 odsto, odnosno za do najviše 100 evra. Vaučeri takođe pokrivaju troškove procene kvara u visini do 45 evra, čak i ako se ispostavi da se popravka ne isplati.

Vaučeri vrede za gotovo sve vrste popravki, bez obzira na to da li se radi o kućanim aparatima, električnim uređajima, sportskim spravama ili nameštaju i odeći, a mogu se iskoristiti isključivo u servisima koji su uključeni u Bečku mrežu servisa za popravke („Reparaturnetzwerk Wien“), a koji učestvuju u ovoj inicijativi. Popravke su moguće isključivo u ovim radionicama, a jedan od kriterijuma pri njihovom izboru bio je da mogu ponuditi  popravku uređaja za najmanje tri marke aparata.

Osim što doprinosi smanjivanju količine otpada i zaštiti klime, gradska uprava na ovaj način pruža podršku servisima koji su pogođeni krizom prouzrokovanom pandemijom korona virusa, dok građanima omogućava uštedu novca.

Grad Beč je u ovaj projekat uključio gradsku mrežu radionica za popravke . Inicijativa traje tri godine, a Grad Beč u ove je svrhe izdvojio ukupno 1,6 miliona evra. Već u prvih nekoliko dana vaučeri za popravaku izazvali su veliko interesovanje građana.

Poklon vaučer se može preuzeti putem stranice Grada Beča (mein.wien.gv.at/wienerrepraturbon), gde postoji i spisak servisa za popravke.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava