U bečkim klinikama uskoro će operisati roboti

14.04.2023

Moderni hirurški roboti omogućuju izvođenje složenih operacija u Beču uz minimalno invazivan pristup, a donose brojne prednosti i za doktore i za pacijente.

Foto: copyright_David-Bohmann

Budućnost hirurgije stigla je u Beč. Naime, udruženje zdravstvenih ustanova grada Beča Wiener Gesundheitsverbund opremilo je svoje klinike robotima najnovije generacije da Vinci. Medicina brzo napreduje, a time i mogućnosti koje pacijentima stoje na raspolaganju. Zahvaljujući najnaprednijoj tehnologiji šest hirurških robota omogućiće izvođenje složenih operativnih zahvata u Beču koristeći minimalno invazivan pristup. Pritom operiše se uz pomoć kamere i instrumenata koji se uvode u telo kroz malene rezove na koži.

Robotski potpomognuti sistemi donose brojne prednosti i za doktore i za pacijente. U odnosu na klasične uređaje ovakva se tehnologija sastoji od hirurške konzole s robotskim rukama pa doktori više ne moraju stajati za operacijskim stolom, već upravljaju konzolom gledajući u ekran s uvećanom slikom visoke rezolucije. Time se takođe može ublažiti drhtanje ruku hirurga, što tokom operacije štiti živce i krvne žile. Osim toga, maleni rezovi omogućuju postizanje boljih rezultata s estetskog aspekta kao i smanjenje bolova na najmanju moguću meru i kraću fazu oporavka posle operacije.

Foto David Bohmann

Hirurški roboti u Beču koristiće se pre svega u području urologije, opšte hirurgije, ginekologije i otorinolaringologije. Trenutno se u bečkim klinikama provodi obuka medicinskog osoblja, što isprva uključuje vežbanje na simulatoru, a zatim izvođenje operacija uz superviziju.

Prva robotski potpomognuta urološka operacija u Beču već je zakazana za sredinu aprila. Ulaganjem u ovakvu modernu tehnologiju Grad Beč svojim građanima nastoji ponuditi što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Beč modernizuje gradske bolnice

Medicinski univerzitet u Beču među 100 najboljih u svetu

Psihijatrija za decu: U Beču otvorena nova klinika za dečju psihijatriju

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava