Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

29.03.2024

Virtuelni asistent postavlja pitanja o ličnim informacijama kao što su poreklo ili status zaposlenosti. Na osnovu datih odgovora, virtualni asistent pruža uputstva za ispravno podnošenje zahteva za boravak.

Foto (c) Stadt Wien

Glavni grad Austrije postavlja nove standarde u pružanju informacija migrantima i potencijalnim novim građanima. Gradske vlasti u Beču predstavile su online asistenta, novu digitalnu inovaciju koja će olakšati proces imigracije.

Imigracijski zakoni  znaju biti jako komplikovani, pored toga se često i menjaju. Za one koji nemački jezik ne govore savršeno, ti zakoni mogu biti teško razumljivi, ali ih ipak treba precizno primeniti, što neretko dovodi do raznih nesporazuma. Zbog toga Grad Beč nastoji rešiti taj problem.

Pored detaljnih i pojednostavljenih informacija na više različitih jezika, online asistent na web stranici gradske službe za imigraciju i državljanstvo Grada Beča (MA 35) funkcioniše slično online kvizu sa ponuđenim odgovorima. Postavlja pitanja o ličnim informacijama kao što su poreklo ili status zaposlenosti. Na osnovu datih odgovora, virtualni asistent pruža uputstva za ispravno podnošenje zahteva za boravak. Na stranici se mogu pronaći i razni video materijali sa uputstvima za različite vrste boravišnih dozvola.

Ranije je do poteškoća dolazilo posebno kada se prvi put podnosio zahtev. Često su klijenti rezervisali termine u pogrešnom odeljenju, zbog čega su termini morali biti otkazani.

„Pojedinačna pitanja vode ka našoj internet stranici, gde je opisan odgovarajući boravišni status, uslovi, rokovi i potrebna dokumentacija. Online rezervacija termina povezana je sa odgovarajućim odeljenjem“, objašnjava šef  ove službe Georg Hufgard-Leitner.

Link: Onlajn asistent Grada Beča 

Fokus gradske uprave u Beču je na poboljšanju usluga i podrške svim stanovnicima, a posebno ugroženim grupama koje ne poznaju dobro nemački jezik.

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Grad Beč dozvolio zaposlenima da koriste veštačku inteligenciju

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava