Nova terapija u Beču protiv bolova u vratu, leđima ili krstima

22.05.2019

Bol može biti prošlost ukoliko se podvrgnete multi-modalnoj terapiji bola koja je moguća u Beču, a osmišljena je za ljude koji imaju hronične bolove u vratu, leđima ili krstima.

(c) pixabay.com

Oko 25 odsto stanovništva u Beču ima hronične bolove u leđima. Bečko zdravstveno osiguranje (Wiener Gebietskrankenkasse-WGKK) nudi terapiju koja dugoročno može da pomogne . Ova terapija koja je od nedavno moguća u Beču zove se multi-modalna terapija bola (Multimodalen Schmerztherapie).

Multi-modalna terapija bola osmišljena je za ljude koji imaju hronične bolove u vratu, leđima ili krstima. Terapija se sastoji iz pet delova i to terapija kretanjem, trening pod opterećenjem, trening izdržljivosti, svakodnevni trening i psihološka terapija bola. Učesnici programa borave četiri nedelje svakodnevno po pet sati u zdravstvenom centru, a za to vreme pacijenti su na bolovanju.

 

Bol u leđima često ima psihički uzrok

Prilikom terapije posebna pažnja  se obraća na psihološku terapiju bola. Da bi bol u leđima postao hroničan nije bitna istrošenost, već psiho-socijalni faktori. Tu spadaju depresija, strahovi, poslovno i privatno nezadovoljstvo kao i stres. Ukoliko se to ne razmotri kao uzročnik bolova, neće se nikada doći do razloga niti do zaista efikasne terapije.

Doktori smatraju da mnogi pacijenti mogu izbeći operaciju diskus hernije, ukoliko se pažnja usresredi  i na psihičko stanje pacijenta.  Tokom individualnih razgovora traži se uzrok zbog kojeg je nastao bol i način kako da se sa okidačima bola ophodi.

Pacijenti koji pate od hroničnog bola u vratu, leđima ili krstima i žele da se podvrgnu multi-modalnoj terapiji bola mogu se direktno obratiti Zdravstvenom centru u Andreasgasse 3, u sedmom bečkom becirku. Nije potreban uput specijaliste, samo je potrebno imati e-karticu.

Troškove terapije  će u potpunosti snositi Bečko zdravstveno osiguranje (Wiener Gebietskrankenkasse-WGKK) . Pored intenzivne terapije u trajanju od četiri nedelje, postoji i poseban program za zaposlene  koji traje osam nedelja i odvija se dva popodneva nedeljno.

Celokupne troškove terapije preuzima zdravstveno osiguranje.

Nova zdravstvena kartica u Austriji  sa fotografijom

Nova zdravstvena kartica austrijskog osiguranja E-Card, biće zamenjene uskoro za 8,8 miliona osiguranika u Austriji. Najveća novost je da će sve zdravstvene kartice biti sa crno-belom fotografijom osiguranika.

Do ove novine je došlo kako bi se stalo na put krivom korišćenju zdravstvene kartice, to jest, da ne bi neka druga osoba sa tuđom karticom odlazila kod lekara i na lečenje, na račun austrijskog osiguranja. Troškovi zamene zdravstvenih kartica za sve građane Austrije iznose 12 miliona evra, a polovinu troškova će platiti država. Pročitajte više…

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Terapija Exoskelet u Beču olakšava ponovno samostalno hodanje (VIDEO)

Novo u Beču: Uputi za MRT i CT snimanja od doktora opšte prakse

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava