U Beču raste broj biciklista i zimi

30.11.2020

Pored toga što smanjuju gužve u gradu i doprinosi zaštiti klime i poboljšanju kvaliteta vazduha, vožnja bicikla zimi jača i imuni sistem i koristi našem zdravlju.

Foto: (c) Mobilitätsagentur_Christian Fürthner

Analiza Austrijskog saobraćajnog kluba pokazuje da sve više Bečlija koristi bicikl kao prevozno sredstvo tokom cele godine. Na dvanaest lokacija u gradu gde su postavljeni merači biciklističkog saobraćaja dobijeni su podaci da je u decembru 2019. godine bilo 35 odsto više biciklista u odnosu na decembar 2013. godine. Broj biciklista u decembru 2013. godine iznosio je 223.196, a u decembru 2019. godine taj broj je porastao na 301.332. Ove godine Austrijski saobraćajni klub računa na novi porast zbog pandemije koronavirusa i uvođenja zabrane kretanja.

Vožnja bicikla jača imuni sistem, doprinosi prevenciji bolesti, a kretanje pozitivno utiče na raspoloženje, jer smanjuje nivo hormona stresa.

„Ako odlučimo da svakodnevne rute prelazimo biciklom, imaćemo dovoljno fizičke aktivnosti dnevno. Ako prihvatimo moto „Gorimo kalorije umesto nafte“ doprinosimo ne samo zaštiti klime, već i sopstvenom zdravlju“, izjavio je portparol kluba Kristijan Gracer.

Pošto su zime sve blaže, malo je dana sa veoma niskim temperaturama ili snegom i ledom. Mada ni takvim danima ne treba odustajati od vožnje bicikla, već prilagoditi brzinu i način vožnje i održavati bicikl na odgovarajući način.

„Iskustvo je pokazalo da ukoliko se biciklistička infrastruktura poboljša, to će motivisati ljude da koriste bicikl kao prevozno sredstvo umesto automobila. Porodice sa decom koje voze bicikl su pokazatelj kvaliteta biciklističke infrastrukture“ dodao je Kristijan Gracer. Nova gradska vlada odlučila je da učetvorostruči budžet za poboljšanje biciklističke infrastrukture u Beču.

 

 

Vožnja u zimskim mesecima

Za vreme zimske vožnje biciklom, treba imati na umu dobro osvetljenje. Pored zadnjeg parkirnog svetla, dobro je da se obezbedi dovoljan broj mačjih očiju tj. reflektora na biciklu.

Redovno podmazujte lanac i obavezno očistite bicikl od soli, ako su ulice bile posute solju, jer so može dovesti do korozije i rđanja. Uradite i sve ostale provere  na biciklu kako bi bio ispravan za sigurnu vožnju u saobraćaju.

Bečka aplikacija za pametne telefone pomoći će biciklistima da pronađu najkraći put i najbolju rutu za vožnju bicikla u Beču.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava