Učenici u privredi i izučavanje zanatskih zanimanja

05.04.2019

Izučavanje zanata u Austriji, po takozvanom "dvojnom/dualnom sistemu", jedna je od mogućnosti daljeg školovanja posle završenih osam razreda.

Jedna od mogućnosti daljeg školovanja u Austriji posle završenih osam razreda škole je i izučavanje zanata (Lehre, Lehrausbildung) i osposobljavanje za neko od oko 260 zanimanja koliko ih je trenutno na raspolaganju mladima u Austriji.

U proseku se oko 40 % učenika u Beču posle završetka obaveznog školovanja odlučuje za zanatsko zanimanje. U Beču se trenutno obučava oko 19.000 mladih u okviru bečkih firmi za neko stručno zanimanje.

 

Vruća faza za traženje mesta za izučavanje zanata

Sa traženjem mesta za izučavanje zanata u nekoj firmi treba početi već i godinu dana pre početka izučavanja zanata. Mnogi su to već i uradili od jesenas do sad, ali za one koji se još nisu odlučili ,  još nije kasno.

Mnoge firme su još uvek u potrazi za učenicima u privredi, a informacije se mogu dobiti u samoj školi koju učenik pohađa, kod Zavoda za zapošljavanje (AMS Jugendliche, 1060 Wien, Gumpendorfer Gürtel 2b), na internet stranici Privredne komore Beča, ali u brojnim savetovalištima za mlade i direktno u firmama koje traže učenike u privredi.

Sad je poslednji trenutak da se konkuriše za neko od slobodnih mesta za izučavanje zanata od narednog septembra.

Problem može nastati  kada neko zanimanje popularnije i zato što je veliko  interesovanje za pojedina  zanimanja,. Najviše se traže učenička mesta za frizerke ili za automehaničare kod dečaka, tako da su mesta za ove zanate već odavno popunjena.

Dečaci bi trebalo da se zapitaju da li pored automehaničara postoje i još neka druga zanimanja  koja bi mogla da budu interesantna, jer bi trebalo da im bude jasno da za jedno mesto automehaničara konkuriše i 20 do 30 drugih mladića.

 

Dualni sistem: 80% praksa, 20% škola

Školovanje se odvija po takozvanom “dvojnom/dualnom sistemu”, što znači da učenik posećuje školu i radi u odabranoj firmi. Oko 80 odsto vremena u toku školovanja, učenik  provodi u preduzeću, a 20 odsto u zanatskoj školi.

Izučavanje zanata u Beču traje od 2 do 4 godine, a  zanatska škola se pohađa ili tokom cele godine (jednom do dva puta sedmično) ili kao kurs (osam do dvanaest sedmica u komadu). Ostatak vremena šegrt uči i radi u pogonu.

 

Karijera sa zanatom

Po završetku obrazovanja u nekom zanatskom zanimanju mladi imaju brojne otvorene mogućnosti za stručno usavršavanje, koje im pružaju šanse za napredovanje na poslu i dalji razvoj, na primer:

  • Dodatni završni zanatski ispit u nekom srodnom zanatskom zanimanju
  • Ispit za pogonskog majstora
  • Majstorski ispit
  • Obavljanje samostalne delatnosti
  • Ispit za sticanje prava na upis studija ili stručni ispit zrelosti („Zanat i matura“) kako bi se započele studije na univerzitetu ili stručnoj visokoj školi

Inače, oko 40 % osoba na rukovodećim mestima u austrijskoj privredi (preduzetnici i poslovođe) su završili zanat.

 

POGLEDAJTE VIDEO: Emisija “Dijaspora TV” – Gospodin Mario Grnja iz odelenja za zanate  bečke Privredne komore objašnjava važnost i mogućnosti zanatskih zanimanja

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Zanimanja u gradskoj upravi: Grad Beč obrazuje učenike u privredi

Šansa za posao: Tražena zanimanja u Austriji u 2020. godini

Posao u Austriji?: Detaljan opis procedure za dodelu radnih papira

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava