„Zanatska ofanziva“: Izučiti zanat u Beču

21.11.2013

Privredna Komora Beča (WKW) se zalaže za razvoj zanatske delatnosti za mlade sa projektom „Zanatska ofanziva“ („Lehrstellenoffensive“). Više od 200 različitih zanata se mogu izučiti u Beču.

Više od 200 različitih zanata se mogu izučiti u glavnom gradu Austrije, a  Privredna Komora Beča (WKW) se i dalje zalaže za razvoj zanatske delatnosti za mlade sa projektom „Zanatska ofanziva“ („Lehrstellenoffensive“) .
U okviru projekta „Lehrstellenoffensive“ savetnici WKW-a redovno posećuju bečka preduzeća sa ciljem da se firmama koje još nemaju učenike, istakne važnost primanja kao i savetovanje o zakonskim okvirima školovanja istih. Ovaj projekat Privredna Komora Beča sprovodi zajedno sa WAFF-om (Wiener ArbeitnehmerInnen Förderungsfonds). Kako bi se povećao broj učenika u preduzećima čiji su vlasnici stranog porekla, savetovanje se nudi i na slovenskim jezicima (bosanski/hrvatski/srpski) kao i na turskom. U ovoj godini „Zanatskom ofanzivom“ stvoreno je više od 600 novih mesta za učenike koji žele da izuče zanat a opstanak ovog veoma važnog projekta je osiguran jer se u avgustu ove godine odlučilo da će projekat trajati i sledeće dve godine.

Podaci pokazuju da se mladi iako su već maturirali odlučuju za izučavanje zanata. Početkom 2013. godine se oko 1.800 mladih iz Austrije odlučilo za određeni zanat sa maturom. Najveći broj preduzeća već u prvoj godini posle završenog zanata, zapošljava svoje učenike čak njih 86 odsto, dok se na vodećim pozicijama, u 50 odsto svih bečkih preduzeća nalaze upravo učenici zanatlije.

Ukoliko imate pitanja o mogućnostima i vrstama zanata koje Vaše dete može da izuči ili ste firma i želite učenika, možete se informisati na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku kod gospodina Maria Grnje iz odelenja za zanatsko obrazovanje Bečke Privredne Komore.

Mario Grnja
Teamleiter/-in – Wirtschaftskammer Wien, Lehrlingsstelle – Lehrbetriebsservice
Telefon: +43 1 514 50 2453
E-Mail: mario.grnja@wkw.at

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava