Šansa za posao: Želite da postanete detektiv/ka? Iskoristite šansu!

12.09.2019

Evropska detektivska akademija EURODET u 14. becirku organizuje školovanja za detektivske asistente, kao i za ostala zanimanja koja spadaju u sigurnosnu službu. Državljanstvo nije odlučujuće, prilike za zapošljavanje su dobre, a praktična obuka vrlo uzbudljiva.

(c) www.eurodet.at

U Beču trenutno postoji oko 115 profesionalnih detektiva koji poseduju zvaničnu dozvolu za bavljenje ovim poslom (Gewerbeschein). Oni rade ili kao pojedinci ili rukovode biroima sa do 25 saradnika.  Potražnja postoji, tako da zainteresovani mogu da se prijave za obuku Evropskoj detektivskoj akademiji Eurodet, koja se nalazi u 14. bečkom okrugu.

Osim zanimanja profesionalni detektiv, u ovoj bečkoj akademiji se možete obučiti i za druga zanimanja koja spadaju u sigurnosnu službu tj. Sicherheitsbranche, kao što su telohranitelj, detektiv u prodavnici i druga.

Detektiv nije klasično muško zanimanje. Šanse za zaposlenje su izuzetno dobre i za žene, pre svega u ulozi telohranitelja (Personenschutz)“, kažu iz Akademije i navode da su 95 procenata profesionalnih privatnih detektiva muškarci.

Broj zaposlenih žena se povećava, ali ih je i dalje jedva 10 posto. U bečkim detektivskim biroima sada radi 120 školovanih detektivki. Eurodet zbog svega toga poziva i žene da se prijave za obuku.

Kako izgleda školovanje?

U okviru 100 sati praktične nastave učesnici kursa iz prve ruke saznaju kako izgleda opservacija u realnosti za razliku one iz filmova, kako se može sprečiti krađa u radnji na osnovu forenzičke nauke i kako stvarno izgledaju „bubice“ za prisluškivanje. A to je samo početak, vrlo zanimljive i uzbudljive obuke.

Školovanje traje godinu dana i obuhvata ukupno 5 modula, a polaznici mogu da dobiju subvenciju za troškove od waff-a ili AMS-a.

Apsolventi dobijaju certifikat „Asistent profesionalnog detektiva“  sa dozvolom za nošenje oružja  (ausgebildete/r Berufsdetektiv-AssistentIn mit Waffenführerschein).

Sadržaji modula su: metodika, kriminologija i kriminalistika, pravo, tehnika, samoodbrana, zaštita osoba (telohranitelji) itd.

Posle kursa ne možete da otvorite svoju detektivsku agenciju, jer je za tako nešto potrebna višegodišnja praksa i državni ispit. Razlog je u tome što Austrija samostalnim profesionalnim detektivima omogućava brojna prava (npr. da vode istragu o krivičnim delima, rade kao telohranitelji, odnosno preuzmu odgovornost za ljudske živote itd.).

Preduslovi za upis

Kandidati treba da budu stari najmanje 18 godina, da podnesu potvrdu o nekažnjavanju (bez unosa u Registar kaznenih dela) i da po mogućnosti poseduju vozačku dozvolu B. Austrijsko državljanstvo nije preduslov, a ne postoji ni određena starosna granica u starijoj dobi, niti se traži određena visina i težina. Kandidati bi ipak morali da budu pokretljiviji, odnosno da budu u stanju da par sati negde sede, voze i drže oružje, jer se sve drugo odigrava “samo u glavi”. Mnogo je važnije da brzo shvataju i da su sposobni za ophođenje s ljudima, nego da odgovaraju „normi“ po pitanju visine i težine.

Ko ne vidi dobro, može takođe da se školuje, ali mora dobro da vidi s naočarima ili sočivima. Kandidati moraju da polože test podobnosti za detektivsko zanimanje. Na uvodnom testu (20 pitanja multiple choice) treba da odgovorite na pitanja iz opšteg obrazovanja, matematike i geografije, a proverava se i znanje nemačkog jezika. Pitanja nisu teška, jer treba samo da se vidi kako razmišljate i da li ste u stanju da na nemačkom pratite sadržaje kursa.

Večernji kurs košta 588 evra po modulu (znači puta 5), a može da se plaća i 245 evra mesečno tokom cele godine. Zainteresovani kandidati i kandidatkinje mogu da dobiju finansijsku subvenciju.

Ako vam treba pomoć prilikom podnošenja zahteva, odnosno kalkulacija troškova za subvenciju (za AMS ili waff), možete da ga ispunite odmah na web-stranici Akademije.

Ukoliko ste, dakle, zainteresovani za ovo dinamično zanimanje, možete posetiti i besplatno informativno veče u ponedeljak 16. septembra 2019. godine u 19:30 časova, za koje se trebate prijaviti na stranici Akademije za detektive – Eurodet. 

Ostake informacije možete dobiti putem broja telefona 01/5449532-23 ili poslati mejl na office@eurodet.at 

Kursevi se održavaju svakih 5-6 nedelja u večernjim satima i prilagođeni su potrebama zaposlenih osoba. Subotom i nedeljom je praksa. Ukupno se održava 250 sati nastave, od kojih je 100 sati prakse.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Telohranitelj Ilija Tufegdžić: Obuka i kvalitet su od presudnog značaja

Policija u Austriji: Od 1. januara novine u uslovima za prijem kandidata

Posao u Austriji: Lista traženih zanimanja u Austriji za 2019. godinu

Potrebni lekari: Za koju godinu Austrija se suočava s manjkom medicinskog osoblja

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava