Zaštita imovinskih prava Srba u Federaciji BiH

13.09.2021

Osobe koje su poreklom sa teritorije BiH trebaju da se informišu o ovoj akciji kako bi blagovremeno zaštitili prava na svoju imovinu.

Foto (c) pixabay

Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, u saradnji sa Republikom Srpskom, sprovodi kampanju zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji BiH. Na teritoriji Federacije BiH u toku je usklađivanje podataka o nekretninama katastra i zemljišnih knjiga u kome pripadnici srpskog naroda mogu izgubiti pravo na imovinu (kuće, njive, šume, pašnjaci, voćnjaci, livade i druge nepokretnosti),  a da o tome nisu ni obavešteni.

Cilj akcije jeste da pripadnici srpskog naroda koji su nosioci imovinskih prava u Federaciji BiH budu obavešteni o tom procesu i jave se Kancelariji za pružanje stručne pravne pomoći Republike Srpske.

Oko 400.000 lica, srpske nacionalnosti i dalje polažu prava na nepokretnosti u Federaciji BiH (u vlasništvu ili posedu). Ukoliko se građanin izjasni da nije imao saznanja o raspisu moguće je produženje do godinu dana za prijavu. Napominjemo da vlasnička tužba kod imovine ne zastareva, te su moguće i naknadne prijave pogrešnih upisa kroz sudski proces.

Za stručnu pravnu pomoć možete se obratiti putem sledećih kontakata:
Telefon: +387 55490940
Viber i WhatsApp: + 387 65 090-040
E-mail adresa: pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org
Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Kontakti Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH:
E-mail: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com
Facebook: @srbiufederacijibih
Twitter: @OdborF

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava