Zemlje Zapadnog Balkana na “zelenoj” listi Austrije

08.07.2021

Uredbom koja je od ponoći stupila na snagu, građani svih zemalja Zapadnog Balkana mogu od danas da uđu u Austriju, uključujući i kao turisti.

Foto: Pixabay

Sve zemlje Zapadnog Balkana od 8. jula se nalaze na epidemiološkoj “zelenoj” listi Austrije, čime su olakšana putovanja građanima tih zemalja i putnicima koji dolaze iz tog regiona.

Do sada su samo Srbija i Severna Makedonija, kao i Albanija bile na “zelenoj” listi, a sada su to i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i tzv. Kosovo.

Putnici koji dolaze iz zemalja sa “zelene” liste mogu da uđu u Austriju bez karantina ako poseduju sertifikat o vakcinaciji, sa vakcinama koje je priznala Evropska agencija za lekove (EMA) – Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džonson & Džonson – i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) – kineski Sinofarm i Sinovak.

Ruski Sputnjik V austrijske vlasti ne prihvataju.

Ko ne poseduje potvrdu o vakcinaciji mora sa sobom imati potvrdu o preležanom kovid-19, ili negativan PCR ili antigenski test.

Putnici koji dolaze iz zemalja sa “zelene” liste ne moraju da ispunjavaju elektronsku registraciju pre puta.

Ukoliko putnik nema nijednu od tri navedene potvrde, on mora da se elektronski registruje pre dolaska u Austriju, i ujedno mora u karantin dok se ne testira negativno.

Novom uredbom Rusija je uvrštena u zemlje u kojima se širi novi soj korona virusa, zbog čega svi koji dolaze u Austriju nakon boravka u toj zemlji moraju u karantin.

To, inače, od ranije važi za Veliku Britaniju, Brazil, Indiju i Južnu Afriku.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava