Veliki dan za Srbiju: Otvoren Žeželjev most u Novom Sadu

01.09.2018

Žeželjev most u Novom Sadu otvoren je posle 18 godina, na mestu gde je stari most srušen u bombardovanju Srbije.

Novi Žeželjev most u Novom Sadu otvoren je danas za automobile, pešake i bicikliste, skoro 19 godina od kada je stari most srušen u NATO bobardovanju 1999. i pet meseci nakon što je otvoren za železnički saobraćaj.

Velikom događaju prisustvovalo je više hiljada ljudi, predstavnici diplomatskog kora, republički, pokrajinski i gradski funkcioneri, dok su na ceremoniji otvaranja govorili evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izgradnja mosta je koštala 54 miliona evra, od čega je EU finansirala projekat sa 25 miliona evra, 25 miliona su dali pokrajina Vojvodina, a grad i država su izdvojili 4 milona evra.

Novi Žeželjev most je dugačak je 474 metara, a 31,45 metara širok.  Sadrži dva železnička koloseka, koji omogućavaju brzinu od 160 km na sat za putničke i 120 kilometara na sat za teretne vozove. Dve drumske trake su rađene tako da obe imaju širinu od 3,5 metra i odgovaraju standardima brzine vozila od 80 do 100 km na sat. Takođe, tu su i dve pešačke staze širine 2,5 metra.

Most je rađen prema evropskim standardima i tehničkim uslovima nemačkih železnica, što ga čini poslednjom rečju tehnike. Vek trajanja je 100 godina, s tim što takvi mostovi traju mnogo duže.

Stari most srušen u NATO bombardovanju je izgrađen 1961. godine po projektu arhitekte Branka Žeželja, po kome je i dobio ime, iako je njegov zvanični naziv bio Most bratstva i jedinstva. U NATO bombardovanju 1999. godine stari most je gađan 12 puta i 23. aprila je konačno srušen.

Do izgradnje novog Žeželjevog mosta, železnički saobraćaj se od sredine 2000. godine odvijao preko privremenog mosta izgrađenog nekoliko stotina metara uzvodno od sadašnjem mosta.  Projektant novog mosta je Aleksandar Bojović, a izgradio ga je špansko-italijanski konzorcijum „Azvi-Taddei“.

U narednom periodu se očekuje uklanjanje starog montažno-demontažno mosta, a rok za njegovo uklanjanje je tri meseca.

Novi most je od velikog značaja za celu Srbiju, jer se nalazi na koridoru koji železnicom povezuje Beograd, Novi Sad i Suboticu, ali i Budimpeštu i Beč, ali i olakšava funkcionisanje teškog drumskog saobraćaja.

Ovaj drumsko-železnički most, biće otvoren za pešake i bicikliste samo danju, jer još uvek nisu dovršeni prilazni putevi. O tome svedoče saobraćajni znaci zabrane za pešake i bicikliste koji se nalaze u blizini novog Žeželjevog mosta. Na to će upozoravati i obezbedjenje koje se nalazi pored mosta i koje će bicikliste i pešake propuštati, ali samo tokom dana, objavio je novosadski portal 021 (021.rs).

Zabrana za pešake i bicikliste će trajati još nekoliko meseci, dok se ne završi uklanjanje privremenog montažno-demontažnog mosta i ne urede pristupne saobraćajnice.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Vojvodina u Beču: Promocija turističkih atrakcija i druženje uz tamburaše

Vojvodina u Beču predstavljena austrijskim investitorima

Exit u Novom Sadu: Najznačajnije mesto okupljanja mladih u Evropi

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava